Budi bolja, bilo gde

Koliko kalorija možemo da potrošimo plivanjem

Gubitak viška kilograma je uvek popularna tema tokom letnjih meseci.

Subota, 15.07.2023.

07:45

Izvor: index.hr

Koliko kalorija možemo da potrošimo plivanjem
Foto: B92/shutterstock

Podeli:

Dobra vest je da plivanjem, koje je jedna od omiljenih aktivnosti leti, možemo da sagorimo kalorije i smršamo. Kako piše "Shape", plivanje je aktivnost koja doprinosi zdravlju na mnogo načina, od jačanja zdravlja srca do izgradnje mišića, a može vam pomoći i da brže smršate.

Ali koliko kalorija zapravo možemo sagoreti plivanjem?

Kako objašnjava trener triatlonka Rošel Bakster, plivanje slobodnim stilom sagoreva u proseku 700 kalorija po satu aktivnosti, što je jedan od najefikasnijih stilova plivanja.

rsno plivanje sagoreva oko 700 kalorija, dok leđno plivanje nešto manje, odnosno 500 kalorija tokom jednog sata plivanja. Delfin je po intenzitetu najzahtevniji stil plivanja i njime možemo sagoreti do 800 kalorija.

Bakster takođe naglašava da tačan broj kalorija koje ćemo sagoreti plivanjem u velikoj meri zavisi od intenziteta plivanja, naše telesne težine, metabolizma.

Ako je osoba ima više kilograma, sagoreće više kalorija jer telo mora da se potrudi da pomeri više mase. Takođe, ljudi koji imaju izgrađene mišiće sagorevaće više kalorija jer je mišićnim ćelijama potrebno više energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.