Budi bolja, budi bolje

Digitalni detoks je prava stvar ako želite da "odmorite" mozak, evo kako funkcioniše

Svi znamo da moramo da pravimo pauze od ekrana, ali šta je digitalna detoksikacija i zašto nam je potrebna?

Utorak, 19.07.2022.

13:02

Izvor: superžena

Digitalni detoks je prava stvar ako želite da
Foto: B92.net

Podeli:

To je u suštini vremensko trajanje kada se uzdržavate od korišćenja bilo kog digitalnog uređaja kao što je mobilni uređaj, laptop i televizija. To može biti komplikovan proces za mnoge ljude, jer smo se toliko oslanjali na tehnologiju u svom svakodnevnom životu. Mogli bismo ići toliko daleko da kažemo da većina današnjeg društva pati od zavisnosti od tehnologije.

U nastavku teksta nudimo vam nekoliko saveta kako da svoje vreme pametno iskoristite. Digitalni detoks možete da radite samostalno, ali korisnije je u paru.

  • Digitalna detoksikacija može pomoći u smanjenju nivoa stresa, poboljšanju kvaliteta sna i povećanju produktivnosti.
  • Postavite neka osnovna pravila: Razgovarajte o postavljanju ograničenja, o tome koji uređaji će biti zabranjeni i koliko dugo – postavljanje određenog vremena kada je upotreba uređaja dozvoljena. To će pomoći da detoksikacija bude lakša za upravljanje. Ograničite izloženost određenim aplikacijama, smanjujući njihovu opsesiju društvenim medijima i drugim aktivnostima zavisnosti. Ovo će takođe pomoći u smanjenju digitalnog naprezanja očiju uzrokovanog provođenjem previše vremena ispred ekrana.
  • 3. Ponudite podršku: Dajte im do znanja da ćete biti tu da ih podržite tokom detoksikacije, bilo da im pomažete da ostanu fokusirani, pružate ohrabrenje ili gradite pozitivniju osnovu za mentalno zdravlje.
  • 4. Držite uređaje odvojeno. Ovo bi mogao biti kritičan deo procesa i vremena provedenog na uređajima. Ako se drže u drugoj prostoriji kuće ili stana, a morate da ustanete i uzmete ih, smanjićete upotrebu društvenih medija i rizik od bezumnog skrolovanja i pregledanja.
  • Zapamtite, cilj je poboljšati vaše opšte blagostanje, a ne stvarati dodatni stres u vašem životu. Na kraju, obavezno obavestite svoje prijatelje i porodicu o svojoj detoksikaciji kako bi mogli da vas podrže tokom ovog izazovnog, ali isplativog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare