Budi bolja, budi bolje

Koja hrana podiže raspoloženje i zašto je dobro piti dve šoljice kafe dnevno

Ne samo da zdrava ishrana pomaže u skidanju kilograma, već je i pametan izbor što se tiče mentalnog zdravlje.

Subota, 13.08.2022.

13:51

Izvor: B92

Koja hrana podiže raspoloženje i zašto je dobro piti dve šoljice kafe dnevno
Foto: Shutterstock/b92

Podeli:

Naime, portal Everydayhealth ističe da je najbolji nutritivni plan za prevenciju depresije raznovrsna ishrana sa mnoštvom voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, pasulja i hrane bogate omega-3 masnim kiselinama.

"Jedenje nekoliko porcija voća i povrća dnevno, zajedno sa integralnim žitaricama, nemasnim mesom i povremenim poslasticama je najbolji način da se podrži dobro mentalno i fizičko zdravlje tokom celog života", kaže dr Felisa Džeka.

Određena hrana može da pomogne našem mentalnom zdravlju. Preporučljivo je da se jede lisnato povrće, jer su namirnice poput kelja, spanaća i brokolija pune vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma, folne kiseline i vitamina B-12, za koje se smatra da poboljšavaju raspoloženje i umanjuju anksioznost i potištenost.

Takođe, na listi se nalazi i orašasti plodovi, a važne su i zdrave masti, i to one koje se nalaze u masnoj ribi, maslinovom ulju, avokadu. One imaju antiinflamatorna svojstva, i takođe su blagotvorne, baš kao i bobičasto voće – borovnice, maline i jagode.

Šolja kafe može da poboljša raspoloženje, jer kofein pruža trenutnu snagu, a studije o kofeinu i depresiji sugerišu da kafa može da pomogne u zaštiti od depresije. Prema rezultatima objavljenim u januaru 2016. u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, 2 šoljice kafe utiču povoljno na naše mentalno zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare