Roditeljstvo

Ovako se dete neće plašiti zubara - prva poseta stomatologu

Prva poseta deteta stomatološkoj ordinaciji je izuzetno važna jer, ukoliko se adekvatno isplanira, može biti dobra osnova za očuvanje detetovog oralnog zdravlja. Zato je izuzetno važno da dete prvi put dođe u ordinaciju sa zdravim zubima i ustima, dok nema stomatološke probleme.

Utorak, 14.12.2021.

10:56

Izvor: yumama

Ovako se dete neće plašiti zubara - prva poseta stomatologu
Foto: Shutterstock/Kzenon

Podeli:

Prvi odlazak kod zubara - bez deteta

Pored stomatologa i njegovog tima, značajno mesto u planiranju prve posete imaju sami roditelji. Bilo bi dobro da roditelji posete stomatologa pre nego što dovedu dete u ordinaciju, kako bi dobili precizna uputstva o pripremi deteta i savete kako da utiču na očuvanje zdravlja detetovih usta i zuba.

Zapravo još tokom trudnoće je veoma važno odraditi detaljan stomatološki pregled majke, sanirati eventualne probleme i uputiti je u važnost oralnog zdravlja, kako nje tako i njenog budućeg deteta.

Ordinacija: mesto za istraživanje


Prva poseta deteta treba da bude precizno isplanirana, pripremljena i sprovedena, kao bi predstavljala prijatno iskustvo za dete. Dete će imati priliku da upozana novu sredinu, stomatološku ordinaciju i članove radnog tima. To detetu može biti veoma zanimljivo.

Važno je da prva poseta protekne u opuštenoj atmosferi i predstavlja pozitivno iskustvo za dete. Značaj prve posete ogleda se u tome da deca koja su imala prvi susret sa stomatologom u pozitivnoj atmosferi kasnije mnogo lakše, bolje, sa većom sigurnošću i manje straha prihvataju eventualni stomatološki tretman, i kasnije radije dolaze na redovne kontrole.

Upoznavanje sa stomatologom: razgovor i saveti


Prva poseta ne bi trebala da traje dugo. Najbolje bi bili da bude posvećena upoznavanju stomatologa sa detetom, razgovoru o zdravlju usta i zuba i davanju smernica za njegovo očuvanje.

Stomatolog može detetu pokazati opremu i instrumente, na zanimljiv i njemu prilagođen način, provozati ga na stolici, detaljno pregledati usta i zube deteta, proveriti da li postoji neki potencijalni problem, pokazati roditeljima kako da pravilno peru dečje zubiće i desni i dati odgovore na eventualna pitanja. Tokom prve posete, stomatolog može i ukloniti detetu naslage sa zuba.

Bol kao neprijatno iskustvo


Međutim, ukoliko se desi da dete prvi put u ordinaciju dođe zbog bola, stomatolog mu mora ukazati pomoć. To često dovodi do neprijatnih iskustava i ostaje u ružnom sećanju koje ih prati i kada odrastu pa izbegavaju stomatologa i kasnije. S toga bi trebalo dete dovesti u ordinaciju dok do ovoga ne dođe. Predlaže se da već oko prvog rođendana dete poseti zubara.

Stav roditelja - stav deteta


Roditelji, rođaci i prijatelji nikada ne smeju pred decom iznositi svoja neprijatna iskustva iz stomatološke ordinacije, a posebno ne bi trebali da ih zastrašuju i plaše zubarom, injekcijama itd.

To može imati dalekosežne negativne posledice na stav deteta prema stomatološkom tretmanu.

Sa druge strane, pozitivni primeri umnogome doprinose sigurnosti deteta, kao i boljem prihvatanju stomatoloških intervencija od strane deteta. Deca često oponašaju roditelje, s toga je važno da sami roditelji imaju adekvatan stav prema oralnom zdravlju i da daju lični primer detetu.

Prilikom razgovora sa detetom pre posete zubaru, treba mu smireno, staloženo i polako objasniti gde i zbog čega će se ići. Nikako ne bi trebalo lagati i obmanjivati dete.

Veoma je važno odvojiti dovoljno vremena za navikavanje deteta na posete stomatologu i ne smatrati ovo vreme izgubljenim. Sve to ima za cilj obezbeđivanje prijatnog tretmana, prihvatanje stomatoloških intervencija od strane deteta, jer mu se time obezbeđuje dobro oralno zdravlje tokom celog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare