Roditeljstvo

Proglašene "Igračke sa svrhom"

12.12.2021. godine u Muzejčiću Doma Jevrema Grujića u Beogradu, proglašene su najbolje društveno odgovorne igračke u Srbiji "Igračke sa svrhom".

Utorak, 14.12.2021.

11:28

Izvor: B92

Proglašene
Foto: Promo

Podeli:

Branka Conić, osnivač Doma Jevrema Grujića i Muzječića, i član tima počasnih selektora poručila je da je izrada igračke prava umetnost, a Ružica Opačić, kustos muzeja poželela je dobrodoščicu i čestitala dobinicima.

Tijana Adamov Ignjatović, osnivač smotre "Igračke sa svrhom" i Udruženja Žute pantalone koje je inicijator i organizator smotre, izjavila je: "Vizija smotre Igračke sa svrhom polazi od stanovišta da je najvažniji društveno odgovoran projekat dobrobit najmlađih. Mi verujemo da samo srećno detinjstvo može doprineti boljitku čovečanstva - odabirom pravih igračaka pomažemo razvoj deteta a time i boljitak celog društva. Prepoznavanjem i odlikovanjem igračaka koje razumeju i pomažu dečji razvoj a sa druge strane su i dodatno društveno odgovorne dajemo primer kako možemo da utičemo na dobrobit dece i društva u celini".

Dr Otilija Velišek Braško, profesor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad je skrenula pažnju na naučni aspekt izrade i izbora igračke istakla je između ostalog: "Igra dece se određuje kao osnovna ili dominantna detetova aktivnost a po savremenoj koncepciji se ističe da je igra više od aktivnosti. Dečja igra predstavlja pristup, odnosno način odnosa deteta prema svetu, okolini, drugima i prema sebi. U igri se stvaralački prerađuje stvarnost i mašta kreće u akciju. Igra je dragocena u razvoju dece, jer ona podržava sve dimenzija dobrobiti deteta (da se oseća dobro, da jeste, da radi ono što može i ume).

U igri je dete "za glavu viši od sebe" što znači da prevazilazi svoje granice, u zoni je narednog razvoja (Vigostki) što ukazuje da se igrom aktiviraju svi detetovi potencijali. Zato se danas govori da je dete biće igre. A igračke su sredstva za igru, to su predmeti iz okruženja, prilagođena deci. Igračke su posrednici, s obzirom da dete putem igračaka uspostavlja dijalog i gradi odnose sa okruženjem. Igračke imaju veliki uticaj na igru, na njen sadržaj i tok, čak se kaže da igračke imaju moć nad igrom. I zbog naglašene uloge igračke tj. njene "moći" posebno je važno da mi odrasli imamo odgovornost i svest šta to nudimo deci kao igračke. Neophodno je da igračke budu privlačne deci, da bogate i podstiču igru, da zadovoljavaju standarde dobre igračke (pedagoške, psihološke, estetske, zdravstvene… zahteve), odnosno da imaju svoju svrhu".

Predsednica tima počasnih selektora Snežana Milanović, osnivač Centra za korektivnu gimnastiku i Senzorijuma - kabineta za ranu intervenciju i senzornu integraciju je ukratko predstavila rad žirija i izbor pobednika u kontekstu savremenog doba: "Sedmočlani tim počasnih selektora je prezadovoljan odzivom autora i proizvođača na prvi konkurs za izbor najbolje igračke sa svrhom. Sve igračke ove prve selekcije su zadovoljile kriterijume svrsishodnosti a to je da pomažu dečiji razvoj, što je bio glavni cilj ovog konkursa i izbora.

Sve igračke su imale jasnu namenu i zato žiri u tom smislu nije imao težak zadatak. Tri najbolje igračke sa svrhom u Srbiji jednoglasno su izabrane. Ove igračke prevazilaze svrhishodnost i svrhu, i svojom jedinstvenošću ostvaruju veliki podsticaj detetovom razvoju, stavljajući stvaralaštvo u funkciju detetove dobrobiti. S obzirom na poplavu nekvalitetnih igračaka na tržištu i da je ovo bio prvi konkurs gde je glavni kriterijum za izbor bila svrsishodnost, tim počasnih selektora dodatno pozdravlja postojanje autora koji razumeju dečiji razvoj i igračke koje ga podržavaju".

Titula "Igračke sa svrhom" označava igračke koje imaju dvostruku svrhu – potpomažu dečji razvoj ali su i društveno odgovorne. Igračka koja nosi titulu Igračke sa svrhom je igračka koja svrsishodno potpomaže dečji razvoj čime je prvenstveno društveno odgovorna! Dobitnici titule koristiće i znak Igračke sa svrhom 2021.

Titulu najbolje društveno odogovrne igračke u Srbiji – Grand prix Igračke sa svrhom 2021 dobili su:
1. Igračka "Ura" autorke Tatjane Macanović - Kuća 357 igračke za decu
2. Serija igračaka "Rddionica bajki – duga/vodopad/zamak" autora Uroša Petrović – igračke PINO TOYS - Jamax M d.o.o.
3. Igračka "Bajkovita igra ravnoteže" autor Uroša Petrović – igračke Pino toys - Jamax M d.o.o.

Titulu društveno odgovorne igračke Igračke sa svrhom 2021 dobili su:
1 Igračka: "Vijci i matice" Kockica Eco Toys
2 Igračka: "Igra sa brojevima I" Kockica Eco Toys
3 Igračka: "Mankala", autor: Ivana Vojt, Muzej afričke umetnosti - Zbirka Vede i dr Zdravka Pečara
4 Igračka: "Six pack" Kockica Eco Toys
5 Igračka: "Pentomino / Pento šah" Dilemma games - Muzej iluzija Beograd - Iluzije i to d.o.o.
6 Igračka: "Super slagalica" Kockica Eco Toys

Dobitnicima su nagrade uručili oni kojima ovo najviše znači – deca, kao i osnivač festivala i članovi tima počasnih selektora, koji su i odlučivali o odabiru igračaka kojima je dodeljena Titula Igračke sa svrhom, i to:
1. Eržebet Bedrosian, predsednica Montesori društva Srbije
2. Branislava Conić, Osnivac Doma Jevrema Grujica u okviru koga se nalazi "Muzejčić", prvi muzej po meri deteta
3. Snežana Milanović, osnivač Centra za korektivnu gimnastiku i Senzorijuma - kabineta za ranu intervenciju i senzornu integraciju
4. Marija Ršumović, osnivač Edukativnog kabineta Pitajte defektologa i autor bloga Pitajte defektologa
5. Dr Tatjana Vukomanović, pedijatar i glavni urednik portala Moj Pedijatar
6. dr Otilija Velišek Braško, profesor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad
7. Dragana Živojnović, urednica, RTS

Titula Igračke sa svrhom se dodeljuje kompanijama, registrovanim zanatskim radionicama, preduzetnicima, nevladinim organizacijama i drugim pravnim licima koja se bave proizvodnjom i distribucijom igračaka u Srbiji. Ideja smotre je da odlikuje društveno odgovorne proizvođače i distributere igračaka ali i da inspiriše druge proizvođače i distributere igračaka, kao i sve učesnike u nastojanjima za dobrobit dece u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i medija da podstiču smislen odabir igračaka kako kod roditelja tako i kod zdravstvenih i obrazovnih institucija kao i da se poveća svesnost o važnosti svrishodnog izbora igračaka i uticaju koji ono što dajemo najmlađima ima za ceo njihov život.

Osnivač i organizator smotre je UG "Žute Patalone–Inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept Inkubator društvene odgovornosti" koje ima za cilj skretanje pažnje javnosti na značaj ranog detinjstva, promovisanje Montesori pedagogije, iniciranje daljeg proučavanja fenomena detinjstva i podsticanje društveno odgovorne komunikacije namenjene dobrobiti dece. Pored «Igračaka sa svrhom» najvažniji projekti UG Žute Patalone su Festival društveno odgovorne komunikacije "Kampanje sa svrhom", pokretanje "Dana ranog detinjstva" i "Instituta za proučavanje detinjstva", kao i besplatno logopedsko savetovalište "Montesori jezik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare