Roditeljstvo

Stvari u domu koje treba skloniti od malog deteta tokom praznika

Tokom praznika nismo ni svesni koliko stvari može biti opasno za malo dete. Ne želimo da nam se radostan period pretvori u konstantni brigu, pa zato izdvajamo šta bi to moglo da bude opasno po dete.

Utorak, 28.12.2021.

08:34

Izvor: yumama, Super žena

Stvari u domu koje treba skloniti od malog deteta tokom praznika
Foto: Profimedia

Podeli:

Jelka i stakleni ukrasi

Jelka zapravo ne bi trebalo da bude opasna, posebno ako se nalazi izvan domašaja dece. Držite je podalje, kako dete ne bi moglo da je dohvati, povuče i obori na sebe. Ono što ozbiljno može naštetiti detetu jesu ukrasi. Ako su od stakla, mogu napraviti ozbiljan problem, deca ih mogu staviti u usta, pa lako mogu pući u ustima može. Savet je da sve te staklene ukrase stavite visoko, a najsigurnije je da ih ostavite za naredne godine, kada deca porastu.

Igračke za stariju decu

I sami ste svesni koliko mlađi prate starije, žele njihove igračke i sve što koriste. Ipak, oni su mnogo neoprezniji. Igračke starije dece često su napravljene od delova. Nekada ti delići mogu završiti u nosu, dete ih može progutati, pa može doći do ozbiljnog gušenja. I starije dete upozorite da svoje igračke ne donosi u blizinu mlađih.

Male baterije

Male okrugle baterije vrlo lako mogu završiti u nosu deteta. Njih ćete naći u igračkama, u lampicama ili drugim svetlećim ukrasima za kuću. Dobro zatvorite deo u kome su smeštene, kako malo dete ne bi došlo u dodir sa njima.

Lampice

Izbegavajte da budu nisko postavljene. Potrudite se da budu visoko i da dete nema opciju da ih koristi, stavlja u usta ili obavije oko vrata. Nekada lampice mogu biti od stakla, pa onda i vrlo lako pući, što može dovesti do ozbiljnih povreda. Pored toga, kontakt sa strujom može ozbiljno da ugrozi dete, posebno kada u usta stavlja sijalice. Opekotine zbog toplote mogu biti još jedna posledica, jer mala deca ne znaju za oprez. Osigurajte kuću ako imate malo dete, sve lampice neka budu podignute izvan detetovog domašaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare