Roditeljstvo

"Jedan se udario, a drugog je zabolelo" - koliko su blizanci zaista povezani?

Stepen povezanosti između blizanaca jeste mnogo jači nego između tipične braće i tipičnih sestara koji nemaju svog "dvojnika". Ipak, postoje razlike u odnosu ženskih i muških blizanačkih parova.

Petak, 27.05.2022.

12:16

Izvor: B92

Foto: zagorodnaya/shutterstock

Podeli:

"Kod muških blizanaca je uvek prisutno rivalstvo i oni se bore za neku vrstu dominacije. U odnosima bliznakinja je više izražena povezanost, odnosno razmena različitih iskustava i emocija, što je i karakterističnije za ženski pol", izjavio je docent dr Ilija Milovanović, psiholog, u emisiji Među svetovima svet Prvog programa Radio Beograda".

Psihološkim istraživanjem blizanačkih parova se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bavi Centar za bihejvioralna istraživanja u psihologiji, jedini takav u našoj zemlji. Tvrdnju o suparništvu muških blizanaca ilustrovao je i primerom igre, to jest testa, koji u istraživanju koriste za merenje rivalstva.

"Tada braću", objasnio je Milovanović, "stavljamo u takmičarsku situaciju, jedan protiv drugog":

"Pravilo u toj igri rivalstva je da ako izgubite od svog brata blizanca dobijate kaznu, koju vam daje upravo on. Kazna je jak, neprijatan zvuk. Ono što je zapaženo jeste da braća skoro uvek daju maksimalno trajanje i maksimalnu jačinu kazne. Kod žena je to blaga kazna, koja ne traje dugo", otkrio je docent dr Ilija Milovanović koji je jedan od istraživača na ovom značajnom projektu stvaranja Registra blizanaca.

Dodao je da blizanci različitog pola, koji jedino mogu biti dvojajčani, imaju povezanost koja je slična tipičnoj braći i tipičnim sestarama.

"Takođe, kod blizanaca uvek važi pravilo da je jedan od njih prodorniji, ekstravertniji, voli da je u centru pažnje, dok je drugi pasivniji, u senci i zaklanja se iza svog blizanca", napomenuo je Milovanović.

Možda ste u svakodnevnom razgovoru čuli metaforu "jedan se udario, a drugog je zabolelo" kojom se opisuje blizanačka povezanost. On je rekao kako takve izreke nemaju nikakvo utemeljenje u blizanačkim istraživanjima, te da se ne može govoriti o telepatiji i sličnim nedokazivim pojavama.

"Ono što jeste tačno jeste da blizanci žive u istoj, deljenoj sredini, koja ih oblikuje na isti način. Tako oni razvijaju neke slične karakteristike, emocije i slična mišljenja. Zbog toga, kada su razdvojeni, jedan od njih može da pretpostavi kako se drugi oseća u datom trenutku", zaključio je psiholog Ilija Milovanović.

Jedan od ciljeva Centra za bihejvioralna istraživanja u psihologiji u Novom Sadu jeste da se kroz Registar blizanaca, između ostalog, dobije pregled blizanačkih parova u Srbiji, čijim se psihološkim istraživanjem dolazi do naučnih zaključaka i otkrića.

rts

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare