Roditeljstvo

Da li dete pre polaska u školu treba da zna da čita ANKETA

Ispred roditelja budućih đaka prvaka dilema - da li njihovo dete pre polaska u školu treba da zna da čita?

Petak, 26.08.2022.

09:50

Izvor: B92

Da li dete pre polaska u školu treba da zna da čita ANKETA
Foto: Ground Picture/shutterstock

Podeli:

Jedna majka je doživela da je učiteljica pre dve godine, kada je ona imala prvaka, pozvala i rekla joj da njeno ddete ne može da prati nastavu jer nije pre polaska u školu naučilo da čita i da kaska za drugom decom.

Šta je ispravno - da roditelji uče dete da čita i piše ili učitelj?

Gošće emisije "Jutro" su bile učiteljica Marija Jovanović i psihoterapeut Snežana Anđelić i obe imaju iskustvo u obrazovanju u Nemačkoj.

Na pitanje da li deca pre prvog razreda treba da znaju da pišu, učiteljica odgovara:

"Svako dete je priča za sebe. Ako dece pokaže želju, treba mu pomoći, ali ako ne pokazuju onda ne treba insistirati i na silu ne ide ništa. Deci treba da pružimo knjige, da se bavimo njima... Ne vidim zašto je takva drama, polazak u prvi razred je velika prekretnica i važan događaj u životu deteta. Ja kao učitelj, ne očekujum da deca znaju da čitaju i pišu".

Da li su deca od 6 godina zrela da uče da čitaju i pišu:

"Mi to zovemo period latencije, peridod oko 6 godine tada deca otvaraju oči ka spoljnim stvarima.. prepoznaju slova, traže više... Ono što mi forsiramo kod nas je na kognitivnom nivou - mora da zna slova, da uči da piše i to smatramo uspehom. Ja mislim da ne treba da zna ništa od toga. Mora da zna da veže pertle, da se obuče, da kaže šta mu treba, šta želi... Niko vas ne pita sada da li si naučio da pišeš sa 5 godina, nago šta umeš, kako znaš kreativno da se izraziš...", kaže psiholog.

Ostatak priloga pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.