Roditeljstvo

U Srbiji je sve manje logopeda, a potreba je sve veća: "Sa dve godine nisu ni blizu da progovore"

Može li se razvoj govora kod deteta meriti brojem reči ili načinom na koji ih deca izgovaraju? Kada je zabrinutost kod roditelja opravdana ako dete govori drugačije od njegovih ili njenih vršnjaka ili sa dve godine i dalje govori samo mama i tata? O razvoju govora kod dece voditeljka TV Prva razgovarala je sa dr Silvanom Punišić iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Sreda, 11.01.2023.

16:49

Izvor: superžena

U Srbiji je sve manje logopeda, a potreba je sve veća:
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Dr Silvana Punišić je u razgovoru za pomenutu televiziju naglasila da je sve veći broj dece koja imaju smetnje u razvoju verbalne komunikacije, a to je zabrinjavajuća pojava.

"Ti problemi se nisu samo kvantitativno promenili, već i kvalitativno. Kada govorimo o deci sa poremećajima u razvoju govora, mi govorimo da deca imaju poremećaj verbalne komunikacije kao širi pojam. To više nisu deca koja ne izgovaraju određeni glas, koja umesto ovoliko broja reči imaju manji broj reči. Sada govorimo o trogodišnjacima koji uopšte ne govore, o deci koja nemaju interesovanja da se uključe u socijalne tokove svoje porodice", počela je doktorka, te dodala da se problem javlja u najranijem periodu života.

"Sada već govorimo o deci uzrasta od dve do tri, godine i oni nisu ni blizu perioda da očekujemo govor, znači da imamo veliki problem", istakla je.

A šta je uzrok, doktorka Silvana Punišić je navela samo neke primere.

"Uzroci su najrazličitiji. Mogu zavisiti od genetike, od neurološkog razvoja, od motornog razvoj deteta, na sam period trudnoće, čin porođaja, i vreme nakon njegovog rođenja, tj. do jedne godine. Takođe, preterana izloženost elektronskim medijima i manjak komunikacije sa okolinom utiču na pojavu poremećaja u govoru", rekla je doktorka i kratko prokomentarisala da je u Srbiji sve manje logopeda, ali da je potreba sve veća.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare