Roditeljstvo

Istraživanje: Bake mogu da budu daleko više povezane s unucima nego sa rođenom decom

Studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B pokazala je da bake mogu da osećati dublju emocionalnu povezanost sa svojim unucima nego s svojom decom.

Nedelja, 19.02.2023.

08:35

Izvor: index.hr

Istraživanje: Bake mogu da budu daleko više povezane s unucima nego sa rođenom decom
Foto: Dragana Gordic/shutterstock

Podeli:

Studija, koju su proveli istraživači sa Fakulteta Emory, ispitala je mozgove 50 žena koje su imale bar jednog unuka u dobi od 3 do 12 godina. Mozgovi žena skenirani su pomoću funkcionalne magnetske rezonance, koja ispituje aktivnost mozga.

Ženama su prikazane slike njihovih unuka, deteta, anonimnog deteta i anonimne odrasle osobe kako bi istraživači mogli da vide koja su područja mozga za to vreme stimulisana. Bake su takođe dobile upitnike kako bi se procenila njihovu povezanost s unucima.

"Ono što stvarno dolazi do izražaja je aktivacija u područjima mozga koja su povezana s emocionalnom empatijom. To sugeriše da su bake usmerene prema tome da osećaju ono što osećaju njihovi unuci kada komuniciraju s njima. Ako im se unuk smeši, osećaju detetovu radost. A ako njihov unuk plače, one osećaju detetovu bol", rekao je Džejsm Riling, antropolog i glavni autor studije.

Istraživači su primetili da se kod baka, kada bi videle svoju odraslu decu, aktiviralo područje mozga koje ukazuje na kognitivnu empatiju.

Emocionalna empatija odnosi se na to da osećamo emocije drugih, dok se kod kognitivne empatije radi o tome da na kognitivnom nivou razumemo što neko drugi oseća i zašto.

"Mala deca su verovatno razvila osobine pomoću kojih mogu da manipulišu ne samo majčinim mozgom već i mozgom bake. Odraslo dete nema isti faktor 'slatkoće', pa možda neće izazvati isti emocionalni odgovor", dodao je Riling.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.