Roditeljstvo

Pedijatar upozorava, roditelji često prave ove greške tokom kupanja dece: "Opasne su"

Vreme kupanja jedna je od najboljih prilika da se roditelji bolje povežu sa decom. Međutim, pedijatar Tomas Felps otkriva da postoji i mnogo potencijalnih rizika uključenih u kupanje deteta na koje bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju.

Sreda, 03.05.2023.

14:21

Izvor: index.hr/superžena

Pedijatar upozorava, roditelji često prave ove greške tokom kupanja dece:
Foto: Ana Sha/Shutterstock

Podeli:

"Kako bi kupanje deteta bilo sigurno i zabavno za vaše dete i vas, ključ svega je da roditelj bude prisutan, pripremljen i pažljiv", objašnjava Felps, koji ukazuje na nekoliko uobičajenih grešaka koje roditelji često prave tokom kupanja i tako nesvesno izlažu dete velikom riziku od povreda, a nekad i utapanja.

Jedna od najčešćih i najopasnijih stvari koje roditelji prvde tokom kupanja deteta jeste odlazak iz kupatila i ostavljanje deteta bez nadzora. Kako upozorava pedijatar, u tim slučajevima najčešće dolazi do povreda, jer je dete bez nadzora, a postoji i velika opasnost od utapanja, jer je samo sekunda nepažnje dovoljan da bi nastala tragedija.

Isto tako, Tomas otkriva da većina roditelja ne proverava temperaturu vode, što može biti i te kako opasno.

"Uvek proverite vodu laktom ili zglobom jer su ti delovi tela osetljiviji na promenu temperature nego, primera radi, vaši prsti", kaže on. Osim previsoke temperature vode, velika je greška i kupanje deteta u kadi koja nema podlogu protiv klizanja.

Dno kade tokom kupanja može biti izuzetno klizavo, a to je opasno za decu.

"Naime, mala deca se neprestano igraju i postoji opasnost da padnu, te, ukoliko nemate podlogu protiv klizanja, mogu i da se povrede", zaključuje pedijatar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare