Roditeljstvo

Šta kažu psiholozi: Zašto neka deca ne vole da se maze ili da pokazuju nežnost?

Vaše dete je do sada pokazivalo nežnost i umiljate poglede, međutim, desio se preokret, pa sada više ne želi da iskaže emocije prema svojim roditeljima? Iako je ova pojava zabrinjavajuća za mnoge roditelje, psiholozi tvrde da nema razloga za paniku, a evo i zašto.

Petak, 12.05.2023.

16:14

Izvor: index.hr/superžena

Šta kažu psiholozi: Zašto neka deca ne vole da se maze ili da pokazuju nežnost?
Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

Naime, određeni otpor prema maženju je normalan, posebno tokom perioda kada dete uči da bude samostalno. Sasvim je prirodno da dete samo istražuje svet, a pokazivanje nežnosti nije deo njihove svakodnevne rutine.

Zapravo, psiholozi tvrde da je to znak zdrave nezavisnosti. Međutim, psiholozi ipak upozoravaju da bi roditelji trebalo da potraže stručnu pomoć, ukoliko primete da dete odbija fizički kontakt i da je emocionalno distancirano

Isto tako, telesni dodir je samo jedan od načina izražavanja naklonosti i socijalizacije. Deljenje zabavnog trenutka, osmeh i gledanje u oči samo su neki od mnogih načina na koje se ljudi povezuju. Ako vaše dete ne voli poljupce, ali voli da podeli svoje igračke sa vama, onda je to pozitivan znak njegovog daljeg procesa odrastanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare