Fitnes i dijeta

Pet grešaka koje pravimo kada želimo da omršamo, a zbog njih izostaju rezultati

Redovno vežbanje pomaže u mršavljenju, ali zdrava ishrana i uravnotežen san biće od velike pomoći u postizanju rezultata. Nemojte konstantno da se merite jer će to negativno uticati na vaš napredak.

Utorak, 03.08.2021.

12:16

Izvor: Super žena

Pet grešaka koje pravimo kada želimo da omršamo, a zbog njih izostaju rezultati
Foto: Profimedia

Podeli:

Vežbanje, zdravija hrana i smanjivanje unosa kalorija u teoriji bi trebalo da dovedu do gubitka težine, ali ne mora uvek tako da bude. Sportski nutricionista Dejvid Stač za "The Sun" je rekao da postoje neki razlozi zbog kojih mnogi možda ne postižu željene rezultate.

1. Loš izbor hrane

"Mogli biste neumorno da vežbate u teretani, ali ako svoje telo ne hranite pravim kalorijama, nećete videti rezultate. Naravno, redovno vežbanje pomaže u mršavljenju, ali zdrava ishrana je veliki aspekt koji podržava vaše ciljeve i biće od velike pomoći u postizanju rezultata koje pokušavate da postignete.

Ako se borite s izborom zdravih namirnica, Dejvid predlaže da potražite zdrave dodatke ishrani. Savetovao je da potražite one koji kombinuju bitne sastojke za sagorevanje masti i poboljšanje performansi, za ubrzanje metabolizma, smanjenje gladi i povećanje energije.

2. Teški treninzi

Društvene mreže trenutno su prepune ljudi koji pokazuju kako izvode vežbe u teretani pa zbog toga mnogi osećaju pritisak. Međutim, Dejvid kaže da greška može biti i ta da previše vežbate u teretani.

"Naravno da vežbanje pomaže i da je odlično biti aktivan, ali ako nakon vežbanja ne možete da se pomerite i nemate volje niti da napravite nešto za jelo, vrlo je verovatno da radite previše i prestrogo. Ono što radimo u teretani samo je mali deo postizanja rezultata, a istraživanja su pokazala da, ako "gurate svoje telo" preko limita, to će usporiti vašu uštedu energije. Zapamtite, rezultati se ne događaju preko noći, a pametan trening daleko je važniji od 'ubitačnog i krvavog'", objašnjava.

3. Nedovoljno sna

David je rekao da loš san može drastično da sabotira vaše rezultate.

"Razlog je taj što zbog nedostatka sna možete da imate manje energije i možete da počnete da preskačete vežbanje i kuvanje. Loš san može da utiče i na hormone koji kontrolišu apetit, pa ćete imati veće šanse da preterate u nezdravim, slatkim zalogajima koji će poništiti sav trud koji ste uložili. Trebalo bi da spavate oko 7 do 9 sati svake noći kako biste postigli optimalne rezultate. Kako biste ranije zaspali i bili ujutro odmorniji, pre spavanja probajte da se okupate u vrućoj kupki i izbegavajte korišćenje mobilnog ili laptopa. Ako dobro spavate, telo će vam na ovaj ili onaj način dati do znanja", tvrdi sportski nutricionista.

4. Konstantno merenje

Dejvid naglašava da, iako bi trebalo da pratite svoj napredak, ne bi trebalo sve da temeljite na onome što vaga govori.

"Vežbanje može uveliko da poboljša energiju, mentalno zdravlje, pokretljivost, pa čak i san - ništa od toga ne treba uzeti zdravo za gotovo. Konstantno merenje i ograničavanje hrane moglo bi negativno da utiče na vaše rezultate i na vaše zdravlje. Zapamtite, vaše telo mora da se odmori kako bi se obnovilo i popravilo, stoga nikada nemojte preskočiti dan odmora", priča David.

5. Niste dosledni

Kad je reč o gledanju rezultata i napretku, doslednost je jedna od ključnih stvari, kaže Dejvid. Međutim, ako ne pratite svoj napredak, nikada nećete znati gde su nedostaci ili šta radite dobro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare