Fitnes i dijeta

Nordijska ili mediteranska dijeta; dr Perišić: "Razlika je u ulju koje se koristi" VIDEO

Bliži nam se proleće i već uveliko razmišljamo – kako da smanjimo kilograme i doteramo liniju. Odgovor na ovo pitanje dao je dr Vojislav Perišić koji je objasnio pojedinosti i karakteristike aktuelnih dijeta – nordijske i mediteranske.

Ponedeljak, 14.03.2022.

11:31

Izvor: superžena/TV Prva

Nordijska ili mediteranska dijeta; dr Perišić:
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Iako su obe dijete bazirane na kvalitetu masnih kiselina koje unosimo u organizam, te su zbog toga, podjednako, zdrave za primenu, dr Perišić ističe da je jedina razlika u ulju koje se koristi prilikom pripreme obroka.

"Dok je osnov mediteranske dijete maslinovo ulje koje se koristi za pripremu hrane, za nordijsku je to ulje od uljane repice", ističe on za TV Prva.

Maslinovo ulje i ulje od uljane repice imaju identični lipidni sastav, kaže dr Vojislav Perišić, pa i nije toliko bitno koju ćete praktikovati sve dok unosite zdravu količinu masnih kiselina neophodnih za regularno funkcionisanje tela. Shodno tome, on je dao i zdrav primer kombinacije masnih kiselina.

"Kvalitetan unos masnoća podrazumeva kombinaciju omega-3 i malo omega-6 masnih kiselina."

Kako dalje priča, zdrava dijeta podrazumeva pet obroka dnevno, što više voća i povrća ali i fizičku aktivnost.

"Neophodno je da se dnevno krećete četiri kilometra i da imate izbalansirane obroke sa minimalnom dozom prostih šećera", zaključuje on.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.