Fitnes i dijeta

Koja dijeta je najbolja za mršavljenje i kako istopiti kovid-kilograme

Tokom dugog perioda pandemije koronavirusa, mnogi su se suočili sa problemom u ishrani i povećanom kilažom. Stručnjaci savetuju da se radi na jačanju imuniteta, da se povede računa o namirnicama koje biramo za obroke, i poručuju da – nema brzih a zdravih dijeta.

Sreda, 13.04.2022.

08:45

Izvor: RTS

Koja dijeta je najbolja za mršavljenje i kako istopiti kovid-kilograme
Foto: BONDART PHOTOGRAPHY/Shutterstock

Podeli:

Profesorka dr Vesna Dimitrijević Srećković, specijalistkinja endokrinologijr u Kliničkom centru Srbije, rekla je da je tokom pandemije bilo onih koji su grešili u ishrani, ali i onih koji su naučili da se zdravo hrane.

Nordijska ili mediteranska dijeta; dr Perišić: "Razlika je u ulju koje se koristi" VIDEO

Razloge za greške vidi u dugotrajnom stresu kojem smo bili izloženi, a posledica je, između ostalog, i gojaznost.

Deluje bezazleno, a nije: Šta se dešava sa telom kada jedemo samo jednom u toku dana

"Ono što uočavamo je poremećaj masnoća, holesterola, triglicerida, zatim glikolizovani hemoglobin, i druge neke parametre, recimo De vitamin nam je sada bio dobar, jer su ga svi koristili, dok pre pandemije, istraživanja kažu, imali smo svi nizak nivo tog vitamina", rekla je profesorka doktorka Dimitrijević Srećković.

Čija i voda – pio je ovaj napitak, drastično mu se smanjio apetit: "Kao da sam pojeo obilan obrok"

Kada je reč o bolestima, kaže da je došlo do novootkrivenih oblika predijabetesa, naročito kod ljudi koji su tokom korone dobijali kortikosteroidnu terapiju, a kod mnogih je insulinska terapija morala da se pojača.

Podseća da, zbog gojaznosti i nepravilne ishrane, raste nivo hormona insulina, što je povezano sa insulinskom rezistencijom, i dodaje da je bio povećan i broj žena sa sindromom policističnih jajnika. Ipak, kaže, izborili su se, pa je i tokom pandemije rođen veliki broj beba.

Dijeta je najbolja kada je personalizovana

Savetuje da se nastavi rad na jačanju imuniteta, kroz probiotike koji se mogu uzimati i hranom, kao što su turšija i jogurt, zatim uz voće i povrće, zbog vlakana, kao i uzimanjem dovoljno vitamina i minerala.

Onome ko se tokom pandemije ugojio doktorka Dimitrijević Srećković savetuje da se može smršati regulacijom ishrane – uzimanjem ribe, voća, povrća, žitarica, mahunarki, maslinovog ulja, uz umereno uzimanje namirnica životinjskog porekla.

Kritikuje sve isključive, a i hiperproteinske dijete,
jer postoje, kako kaže, rizici po zdravlje bubrega i drugih organa.

"Dijeta mora da bude individualno prilagođena svakoj osobi, ne može niko sam sebi da odredi dijetu. Potrebno je potražiti savet stručnjaka, koji će odrediti prema telesnoj težini, polu, godinama, fizičkoj aktivnosti, koliki je bazalni metabolizam jedne osobe, i odrediti dijetu, ako treba da se smrša", kaže doktorka Dimitrijević Srećković.

Napominje da je idealna dijeta ona kojom se gubi najviše dva do tri kilograma mesečno i da svi brzi gubici kilograma dovode do gubitka mišićne mase, što može biti opasno.

Ističe važnost doručka, ali i dve užine tokom dana. Dodaje da treba izbegavati blendiranje i pretvaranje voća i povrća u kašu i sok, kako bismo imali korisne efekte vlakana.

Kako se zdravo zasladiti

Lekarka je dala predlog za zdrave, ukusne obroke poput voćne salate uz dodatak koštunjavog voća. Takođe navodi da je korisna i skuvana pšenica, kojoj se može dodati malo meda, seckanih badema ili lešnika.

Par oraha ili lešnika uz neku svežu voćku, navodi lekarka, može da nam pomogne da predupredimo pad šećera tokom dana, što je "mnogo bolje nego da uletimo u pekaru po kroasan od belog brašna".

Govoreći o prženoj hrani, doktorka preporučuje ulje od koštica grožđa. Prednost ipak daje kuvanju i pečenju, grilovanju...

Doktorka Dimitrijević Srećković kaže da se mediteranska ishrana koristi u prevenciji mnogih bolesti.

"Koristim je preko 30 godina u prevenciji bolesti, od gojaznosti, preko metaboličkog sindroma, preddijabetesa, dijabetesa, masne jetre, arterioskleroze, infarkta, šloga, Alchajmerove bolesti, policističnih jajnika, depresije, pa čak do karcinoma", rekla je.

Ističe da je reč o ishrani koja uključuje sve – voće, povrće, maslinovo ulje i ribu, a ima i mesne i mlečne proizvode, ali u određenim količinama.

Kao karakteristiku mediteranske ishrane, podrazumeva se i ponekad – čaša vina.

Navodi da je mediteranska ishrana pomogla kod dijeta jer je smanjila i "loš" holesterol. Govoreći o pićima tokom dijete, preporučuje dva litra tečnosti dnevno, najviše vode, limunade i čajeve – bez šećera. Jedna do dve kafe dnevno su dozvoljene, a poželjan je i kakao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare