Fitnes i dijeta

Samo 3 minuta intenzivne vežbe nedeljno dovoljno je da budete fit

Dobra vest stigla je za sve one koji ne stižu da izdvoje pola sata dnevno kako bi vežbali...

Utorak, 25.12.2018.

20:00

Izvor: Super žena

Samo 3 minuta intenzivne vežbe nedeljno dovoljno je da budete fit
foto: Thinkstock

Podeli:

Najnovije istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu “Plos One”, pokazalo je da je za održanje dobrog zdravlja i forme potreban samo minut intenzivne vežbe, triput nedeljno.

U istraživanju je učestvovalo 14 zdravih, ali fizički neaktivnih i gojaznih osoba, koje su podvrgnute treningu na sobnim biciklima. Svaka tura sastojala se od dvominutnog zagrevanja, tri intervala od po 20 sekundi intenzivnog vežbanja (obrtanje pedala iz sve snage), praćena sa 2 minuta sporog obrtanja pedala i 3 minuta hlađenja (ukupno 10 minuta).

Učesnici su na kraju istraživanja prošli kroz finalna medicinska ispitivanja koja su pokazala drastičnu razliku u odnosu na prvobitno dobijene rezultate, najviše vezano za krvni pritisak i maksimalnu potrošnju kiseonika.

A najbolje od svega je što vežbanje ne mora biti ograničeno samo na sobni bicikl – trčanje u mestu ili penjanje uz stepenice podjednako je efikasno.

Dakle, upamtite - samo minut intenzivnog vežbanja nedeljno biće dovoljan da održite dobro zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.