Fitnes i dijeta

Odličan za mršavljenje: Novi vid treninga nastao iz bunta prema standardnom načinu treniranja

Sve više fitnes klubova kod nas u ponudi ima program funkcionalni trening. Po definiciji, funkcionalni trening je “Fizička aktivnost bazirana na vežbama kojima kroz specifične pokrete utičemo na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti našeg tela”.

Petak, 01.02.2019.

09:50

Izvor: Super žena

Odličan za mršavljenje: Novi vid treninga nastao iz bunta prema standardnom načinu treniranja
foto: Thinkstock

Podeli:

Ukratko, poboljšavamo snagu, skočnost, međumišićnu koordinaciju i izdržljivost. Ovakav vid treninga će vam pomoći da se očisti sneg ispred zgrade ili da sa lakoćom prenesete kese iz udaljenog supermarketa, ukratko spremiće vas za životne fizičke izazove.

Rekao bih da je funkcionalni trening napravljen kao bunt prema standardnom načinu treniranja kod koga je teg i kardio-sprava glavno sredstvo za vežbanje, nasuprot tome funkcionalni trening nudi neke nove rekvizite ili one koji su pomalo zaboravljeni u fitnes svetu. Tu pre svega mislim na kettlebell ili rusko zvono, lance i konopce raznih obima i masa, kamionske i traktorske gume, olimpijske šipke sa dosta tegova, vijaču, vratilo i razboj.

Postalo je normalno da se u svetu mode neki stilovi oblačenja nakon određenog vremena ponovo vraćaju i postaju hit, tako nešto je i sada trend u fitnes industriji. Veliki fitnes i velnes centri nisu više u modi, sada su “in” manji prostori u kome su osnovni gore nabrojani rekviziti glavno trening sredstvo.

Treninzi se organizuju po metodi krugova ili stanica gde svaki vežbač prolazi kroz niz osnovnih vežbi kao što su: mrtvo dizanje, nabačaj, izbačaj, Metson, više vrsta zgibova, propadanja i sklekova, vežbi sa medicinkom, raznih skokova, vežbi na vijači, udaranja maljem u gume, vučenja guma, vežbi sa kettlebellom…

Svaka od ovih vežbi su višezglobne i zahtevaju međumišićnu koordinaciju. Iz tog ugla funkcionalni trening nije najbolji izbor za početnika jer je ipak potrebno malo iskustva i vežbačkog staža da bi se ceo trening sproveo i savladale tehnike izvođenja vežbi.

Ovim načinom treniranja možete regulisati svoju telesnu masu i smanjiti masne naslage, ali takođe možete i uticati na povećanje mišićne mase, to šta ćete postići u najvećoj meri određuje način ishrane i metod funkcionalnog treninga.

Milan Zarić,

master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.