Fitnes i dijeta

Idealno rešenje za dugotrajno sedenje: Na koliko bi trebalo da ustajemo

Mnogi poslovi danas podrazumevaju sedenje.

Nedelja, 05.02.2023.

13:54

Izvor: Novosti

Idealno rešenje za dugotrajno sedenje: Na koliko bi trebalo da ustajemo
Foto: DimaBerlin/Shutterstock

Podeli:

Nova studija sa Univerziteta Kolumbija u NJujorku izveštava da samo 5 minuta hodanja na svakih pola sata može ublažiti neke od najštetnijih efekata dugog sedenja.

Postoji mnogo istraživanja koja zaključuju da je produženo sedenje, poput onog u kancelariji, može da bude loše zdravlje, čak i za one koji redovno vežbaju. Lekari savetuju odraslima da se više kreću i manje sede. Postavlja se pitanje kako ublažiti sve to sedenje.

Istraživači su izvestili da je 5 minuta hodanja svakih 30 minuta dalo najbolje rezultate. To je bila jedina količina koja je značajno snizila i šećer u krvi i krvni pritisak. Režim hodanja je dramatično uticao na to kako su učesnici reagovali na velike obroke, smanjujući skokove šećera u krvi za 58 odsto u poređenju sa celodnevnim sedenjem, piše Healthline. Pravljenje pauze za šetnju svakih 30 minuta u trajanju od jedne minute takođe je donelo skromne koristi za nivo šećera u krvi tokom dana. Šetnja svakih 60 minuta (bilo 1 minut ili 5 minuta) nije donela nikakvu korist.

Prednosti hodanja tokom dana

Stručnjaci kažu da se čak i male količine aktivnosti tokom radnog dana važe.

"Ova studija pokazuje da čak i mala poboljšanja fizičke aktivnosti mogu uticati na šećer u krvi i krvni pritisak. Zapamtite da male promene urađene godinama mogu imati trajan uticaj na zdravlje. Možda ne izgleda mnogo hodati pet minuta svakog sata rada za stolom, ali ovo se može dodati tokom radnog dana. Na primer, u osmočasovnom radnom danu, ovo iznosi 40 minuta fizičke aktivnosti. Dodajte šetnju od 15 minuta tokom pauze za ručak, i ođednom ćete imati skoro sat vremena dodatne fizičke aktivnosti svakog radnog dana", rekao je dr Iu-Ming Ni, kardiolog na Institutu u medicinskom centru u Kaliforniji, prenosi Healthline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare