Fitnes i dijeta

Nije plivanje: Ovo je najjednostavnija morska aktivnost koja topi kilograme kao od šale

Boravak na moru idealna je prilika da uvedete određene promena u svakodnevnici. Između ostalog, ako volite da hodate, sada je idealno vrijeme da uobičajenu rutinu zamenite šetnjama u moru, koje će dodatno da poboljša vašu kondiciju.

Utorak, 11.07.2023.

10:33

Izvor: zadovoljna.hr

Nije plivanje: Ovo je najjednostavnija morska aktivnost koja topi kilograme kao od šale
Foto: Ground Picture/shutterstock

Podeli:

Ova vežba niskog intenziteta idealna je za one dane kada ste možda preumorni da plivate, ali biste želeli da iskoristite more i sve što ono pruža. Hodanje možete da praktikujete i u bazenu.

Za koju god opciju da se odlučite, osiguraćete odličan kardio trening, koji će vam pomoći u sagorevanju kalorija, a istovremeno će imati povoljan uticaj na mnoge mišićne grupe.

Prednosti hodanja u vodi

Voda je mnogo gušća od vazduha, pa vežbe u moru zahtevaju više napora od istih vežbi na kopnu.

S obzirom na to da se radi o vežbi niskog intenziteta, hodanje u vodi je nežnije za vaše kosti i zglobove, pa je sigurna opcija i za osobe sa stanjima poput artritisa ili osteoporoze.

Budući da ne stvara pritisak na telo, hodanje u moru može biti dobra vežba i za trudnice, osobe koje se oporavljaju od povreda, starije osobe i za sve one kojima je telesna aktivnost nešto novo u životu.

Studija sprovedena 2015. godine otkrila je da hodanje u vodi može da poveća broj otkucaja srca više nego hodanje na kopnu, što može da bude dobro za srce i pluća. Još jedna studija pokazala je da hodanje u vodi može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, posebno kod osoba koje tek počinju da vežbaju.

Na početku hodajte u vodi koja je približno u nivou vašeg struka. Usresredite se na pravilnu formu, odnosno pazite da su vam leđa ravna, ramena pozadi, brada podignuta i da gledate ravno napred.

Dok hodate, trudite se držati trup uspravno, bez previše naginjanja na bilo koju stranu. Kada se naviknete na hodanje u takvim uslovima, možete da pređete u veću dubinu i postupno da povećavate brzinu.

Naravno, sigurni smo da će razni stilovi plivanja biti izbor većine ljudi, ali pre izlaska iz mora uvek možete obaviti i kratku šetnjicu i učiniti dodatno dobro delo za svoje telo i zdravlje. Šetnja može da bude opcija i uz one ugodne razgovore koje svi volimo voditi u plićaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare