Fitnes i dijeta

Kućni poslovi tope kalorije: Zaboravite na teretanu, spas je u ovome

Kad bi svi članovi jedne porodice znali da je čišćenje kuće ujedno i dobar besplatan trening, nikad ne bi bilo nereda, a niko ne bi imao ni problema s formom. To su potvrdili i nemački stručnjaci.

Subota, 02.09.2023.

17:53

Izvor: eatthis

Kućni poslovi tope kalorije: Zaboravite na teretanu, spas je u ovome
Foto: Dmytro Zinkevych/shutterstock

Podeli:

"Prosečnim čišćenjem stana možete lako da sagorite više kalorija nego tokom kraćeg vežbanja" kaže fitnes trener Henri Ciplajevs, koji svim skepticima poručuje da ne potcenjuju korist koju bi mogli da imaju od ne tako omiljenih kućnih poslova.

"Najbolji način da se prisilite na raspremanje je da pustite muziku koja vam odgovara i usput pomalo zaigrate, pa ćete jedva i primetiti da zapravo čistite stan" kaže Ciplajevs.

On tvrdi da je to odlična alternativa ako niste skloni bavljenju nekim sportom.

Zajedno sa svojim timom posle istraživanja izveo je računicu koliko se za pojedine poslove izgubi kalorija.
"Za jedan sat brisanja prozora može se sagoreti od 300 do 500 kalorija, a pokreti koji se ponavljaju, korisni su za mišiće, jer deluju kao istezanje. Dok čistite, ponekad ćete morati da se sagnete, a zatim ponovo da ustanete a to ima efekat čučnjeva. Samo 15 minuta usisavanja stana sagoreva oko 200 kalorija, dok ribanje pločica, na primer, za isto vreme može da sagori oko 100 kalorija, a pritom jačate bicepse" kaže Ciplajevs.

Onima koji se teško odlučuju na vežbanje preporučuje šetnju kad god to mogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare