Fitnes i dijeta

Tri načina na koje joga može pomoći u gubljenju težine: Nije sve u kalorijama

Ne radi se samo o kalorijama koje sagorevate na strunjači. Stručnjaci kažu da prednosti redovnog vežbanja joge protiv stresa mogu pomoći i u kontroli težine

Petak, 15.09.2023.

13:25

Izvor: Novosti

Tri načina na koje joga može pomoći u gubljenju težine: Nije sve u kalorijama
Foto: ImYanis/Shutterstock

Podeli:

Joga ima mnoge zdravstvene prednosti, od jačanja mišića, poboljšanja sna do smanjenja stresa. Ali, može li pomoći i kod gubitka težine?

"Postoji nekoliko različitih načina na koje joga može pomoći u gubitku težine, a nije stvar samo u kalorijama koje sagorevate", kaže Džudi Bar, menadžer programa joge u Klivlendskom kliničkom centru za integrativnu medicinu u Ohaju, piše Evriday Health.

"Joga, ako se radi kako treba, postaje promena načina života. Može vam pomoći da upravljate stresom, što takođe može pomoći u održavanju težine", kaže ona.

Podaci su pokazali da je joga povezana sa gubitkom težine i njenim održavanjem zbog nekoliko faktora, uključujući potrošnju energije tokom sesija joge, podsticanje više vežbanja smanjenjem bolova u leđima i zglobovima, povećanje svesnosti, poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa.

Joga može pomoći u pažljivoj ishrani

Tokom joge vi jačate i sami sebe, pored toga što utičete na mišiće. Kada držite položaj duži vremenski period, povezujete se sa osećajem vašeg tela. Vežbanje pažljivosti na prostirci za jogu može pomoći i kada je u pitanju vežbanje pažljivih navika u ishrani. Pažljiva ishrana je prepoznavanje znakova gladi i ograničavanje prejedanja.

Joga vam može pomoći da upravljate stresom

Postoji mnogo načina na koje stres može doprineti povećanju telesne težine - a posebno nekontrolisani hronični stres. Joga može pomoći u smanjenju nivoa hroničnog stresa. Rad disanja i meditacija su kamen temeljac vežbanja joge. Oba doprinose povećanju energije, poboljšanju raspoloženja i smanjenju nivoa stresa.

Duboko disanje pomaže da se poništi stres i preokrenu neki od ovih negativnih efekata koji mogu otežati gubitak težine.

Joga pomaže u izgradnji mišića

Izgradnja mišićne mase je još jedan način na koji joga pomaže u gubitku težine i održavanju težine. Tokom joga vežbi koristimo sopstvenu telesnu težinu kao oblik otpora. Celo vaše telo radi na tome da vas održava u ravnoteži kako biste uradili trening.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.