Fitnes i dijeta

Koliko minuta bi trebalo da vežbamo na nedeljnom nivou? Ovo je minimum

Koliko vežbanja vam je zaista potrebno nedeljno i dnevno - i da li možete realno da primenite ove zdrave smernice u svom svakodnevnom životu?

Nedelja, 05.11.2023.

12:07

Izvor: Novosti

Koliko minuta bi trebalo da vežbamo na nedeljnom nivou? Ovo je minimum
Foto: NDAB Creativity/Shutterstock

Podeli:

O važnosti vežbanja se govori više nego ikada. Sve više ljudi radi pooslove koji podrazumevaju sedenje, pa je samim tim važno da znamo da moramo da se pokrenemo.

Nedeljne preporuke, prema aktuelnim smernicama za fizičku aktivnost Ministarstva zdravlja i ljudskih službi SAD, kažu da je odraslima potrebno najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta aerobne fizičke aktivnosti visokog intenziteta svake nedelje.

Odraslima su takođe potrebne vežbe za jačanje mišića, kao što je trening otpora ili dizanje tegova, najmanje dva dana nedeljno.

"Na prvi pogled, ove brojke mogu izgledati zastrašujuće. Ali dobra vest je da ne postoji jedinstvena formula za postizanje ovih smernica, niti to morate da radite odjednom", kaže Villiam Li, lekar i naučnik, piše Real Simple. Preporuke za dnevne vežbe

Možete da podelite tih 150 minuta (ili 75 minuta visokog intenziteta) kako god želite, ali najčešća preporuka je da svoju aerobnu aktivnost rasporedite na celu nedelju: vežbanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji recimo.

Ovo ne samo da daje vašem telu vremena da se oporavi između treninga, već vam takođe olakšava da uklopite vreme za vežbanje u vaš raspored.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare