Lepota žene

Najčešće greške koje pravite kada se sami farbate

Iako su danas boje za kućno farbanje sve kvalitetnije, ipak postoje neke greške koje žene često čine, a zbog kojih na kraju mogu duplo platiti - i dodatnim odlaskom kod frizera i oštećenom kosom.

Ponedeljak, 23.02.2015.

17:10

Izvor: magazin.hr

Default images
foto: thinkstock

Podeli:

1. Farbate se u boju koja je više od dve nijanse svetlija ili tamnija od vaše trenutne boje.

Želite li iz tamne boje preći u svetlu, nemojte se farbati kod kuće, već idite kod frizera. To je promena koja iziskuje stručnost i ako je drastičnija, verojatno će trebati nekoliko tretmana.

2. Očekujete da će boja biti kao sa slike na kutiji.

Umesto da se uzdate u sliku na kutiji boje za kosu, koja može biti varljiva, odnosno ne odgovara stvarnoj boji, više pažnje obratite na uzorak i opis boje. Na većini kutija piše o kojoj boji i nijansi je reč, a može pisati i ton.

3. Ostavljate boju da stoji predugo.

Kako biste bili sigurni da ćete boju isprati na vreme, navite alarm u potrebno vreme. Mnoge ženu ostavljaju boju da odstoji predugo što oštećuje kosu.

4. Ispirate boju u lavabou.

Lavabo i sudopera nemaju dovoljan pritisak vode zbog čega se u njima boja ne može temeljno isprati, a hemikalije koje ostanu mogu oštetiti kosu.

5. Ne držite se precizno uputstva.

Napravite li promenu pa kupite boju drugog proizvođača ili samo kupite drugu nijansu istog proizvođača, obavezno pre bojenja pročitajte uputstva i precizno ih se pridržavajte.

6. Kupili ste premalo boje.

Uvek kupite dve kutije boje kako vam je ne bi ponestalo tokom postupka bojenja naročito ako imate dugu, gustu ili kovrdžavu kosu.

7. Bojite sedu kosu polutrajnom bojom.

Ako je više od polovine vaših vlasi sedo, koristite trajnu boju jer ih polutrajna neće dobro prekriti.

8. Farbate se sami.

Prednji deo možete dobro obojati sami, ali za kosu na potiljku trebat će vam pomoć iz jednostavnog razloga što taj deo ne vidite pa ćete se farbati „na slepo“.

9. Koristite ton boje koji ne odgovara vašem tenu.

Postoje dva osnovna tona: topli i hladni. Čini li se vam se da izgledate umorno, da vam je put žućkasta ili bleda, ili kao da vam je lice crvenkasto ili da po njemu imate mrljice, verojatno koristite ton boje koji ne odgovara vašem tenu.

Ženama koje se lako zacrvene i izgore na suncu bolje stoje hladniji tonovi, odnosno pepeljasti i bež jer će topli tonovi istaknuti crvenilo kože.

Žene maslinaste puti koje lako pocrne trebale bi koristiti toplije tonove, odnosno medne, karamel, brončane i zlatne tonove. Neke žene nalaze se u sredini te im stoje i hladni i topli tonovi boja za kosu.

izvor: magazin.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare