Lepota žene

Vaš tip kose određuje koliko često treba da je perete

Iako ste verovatno čuli da je bolje da kosu perete što ređe, to ne mora da bude uvek tačno.

Nedelja, 08.03.2020.

12:17

Izvor: Super žena

Vaš tip kose određuje koliko često treba da je perete
Foto: Deposit/ HayDmitriy

Podeli:

Nedovoljno pranje kose može da prouzrokuje perut, iritaciju, začepljenje pora, pa čak i gubitak vlasi. Sa druge strane, prečesto pranje kose može dovesti do isušivanja, povećane proizvodnje ulja ili upale vlasišta.

Svaki tip vlasišta i kose jedinstven je i ima svoje potrebe i zato ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koliko biste često trebalo da perete kosu.

Stručnjaci otkrivaju koja pravila važe za svaki tip kose:

Ravna tanka kosa

Problem kod ovog tipa kose je što izgleda masnije nego što zaista jeste pa vas dovodi u iskušenje da perete kosu svaki dan. Međutim, to će potencijalno dovesti do proizvodnje još više masti. Umesto toga, preporuka je da perete kosu svaki drugi dan sa nežnim šamponom koji daje volumen. U međuvremenu vam u pomoć može priskočiti šampon za suvo pranje.

Gusta kosa

Gusto vlasište bolje sakriva masnoću od drugih tipova kose, što znači da bi, ako vam kosa nije mnogo masna, trebalo da je perete samo jednom ili dvaput nedeljno, prema rečima frizera Majls Džefriza za Kozmopolitan. Ako ste skloni svrabu i nakupljanju nečistoća, isprobajte šampon koji sadrži ulje čajevca, koji efikasno čisti pore i uklanja mrtve ćelije.

Talasasta kosa i lokne

Ako imate tanku talasastu kosu sa loknama, kako biste postigli volumen, oblikovane lokne i kako vam kosa ne bi izgledala suvo kao slama, savet da je perete svaki drugi dan ako se vlasište brzo masti ili svaki treći ako je vlasište suvo. Džefriz za ovakav tip kose preporučuje šampon bez sulfata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.