Lepota žene

Zimi dodatno gubimo kosu zbog nedostatka ovih vitamina

Od genetske predispozicije do faktora poput stresa, hormonske neravnoteže i nedostatka vitamina, sve to može da izazove gubitak kose. Vitamini su ključni za održavanje zdravlja vašeg tela, a zdravlje kose nije izuzetak.

Petak, 21.01.2022.

08:05

Izvor: Klix, Super žena

Zimi dodatno gubimo kosu zbog nedostatka ovih vitamina
Foto: ShotPrime Studio/Shutterstock

Podeli:

Vitamin D je posebno važan za zdrav ciklus rasta kose, jer svaki folikul dlake sadrži receptor za vitamin D. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena, posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu.

Međutim, stručnjaci za kosu uveravaju da dobra ishrana i promene načina života mogu da pomognu u rešavanju problema gubitka kose uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

Veruje se da samo 30 minuta podnevnog sunčevog svetla dnevno pomaže u izgradnji našeg imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose.

"Vitamin D je važan jer se metaboliiše u koži keratinocitima. To su ćelije kože koje obrađuju keratin, protein u kosi, noktima i koži. Kada telo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima dlake imaju problema s regulacijom rasta, a kosa opada", objašnjava Karl Kristijan, osnivač skandinavskog brenda za zdravlje New Nordic.

Kristijan je savetovao da je ključ zdrave, pune kose zdravo vlasište. Zato moramo gledati dalje od naše uobičajene rutine pranja kose, objasnio je.

Rekao je da jedenje hrane poput masne ribe, crvenog mesa, jaja može da pomogne u unosu vitamina D. Još jedan savet jeste masiranje temena svaki put kad perete kosu. To pomaže da očistite masnoću i nakupljene mrtve ćelije kože, a takođe će pomoći da stimulišete rast kose.

Gubitak kose nije uvek uzrokovan nedostatkom vitamina D. To bi se takođe moglo događati zbog nedostatka vitamina B12, koji se obično nalazi u životinjskim proizvodima ili zbog premalo belančevina, zbog čega kosa postaje lomljiva. Ishrana koja se sastoji od nemasnog mesa, jaja, masne ribe, nemasnog sira, kinoe, orašastih plodova i tofua može da pomogne u rešavanju nedostatka proteina, dok je najbolje potražiti hranu obogaćenu vitaminom B12 i uzimati suplemente, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare