Lepota žene

Dermatolozi savetuju: Ovu su najefikasnije metode za lečenje akni na leđima

Kao i kod većine problema sa negom kože, postoji mnogo zabluda u vezi sa aknama na leđima

Nedelja, 19.06.2022.

10:30

Izvor: Today

Dermatolozi savetuju: Ovu su najefikasnije metode za lečenje akni na leđima
Foto: Maridav/shutterstock

Podeli:

Jedan od najčešćih uzroka akni, posebno na leđima, je prekomerna proizvodnja sebuma ili ulja, objasnile su dr Erin Boh i dr Ketrin Li. Li je takođe identifikovala nakupljanje mrtvih ćelija kože kao još jedan čest uzrok akni na leđima.

Osim genetike, dr Aron Sekrest pominje da se crvene, upaljene pore često mogu klasifikovati kao "mehaničke akne", koje potiču od spoljašnjih faktora kao što su nošenje uske, kompresivne odeće koja uzrokuje začepljenje pora. „Često to vidim kod pacijenata gde, čvršći sportski grudnjak ili uža odeća i sportska odeća, mogu stisnuti kožu na leđima i olakšati pojavu akni baš na tom mestu“, rekao je on.

Dr Nilam Vaši je istakao i stres i ishranu kao faktore koji doprinose nastanku akni na leđima.

Kako se akne na leđima razlikuju od akni na licu?


Kada čujemo reč akne pretpostavljamo da je sve to isto, bez obzira na to gde se pojavljuje na telu. Iako su dermatolozi saglasni oko toga da tretmani mogu biti slični, akne na leđima teže se leče zbog debljine kože i činjenice da je teže doći do ovog područja.

"Koža na leđima je debela, a bubuljice na leđima su često duboke i tvrdoglave, tako da se lokalni tretmani teže upijaju i samim tim im više vremena treba da stignu do dubljih slojeva kože, što može zahtevati duži tretman", objasnio je Vaši.

Tip akni koje se pojavljuju u određenoj oblasti takođe se može razlikovati, što može uticati na način na koji se pristupa lečenju. Obično postoje dve različite vrste akni: komedoni i pustule. Komedoni su mitiseri i bele tačke sa kojima ste verovatno najbolje upoznati i najčešće se javljaju na licu. Sa druge strane, pustule su upaljeni tip akni koje se najčešće pojavljuju na leđima, objasnili su Boh i Sekrest.

Ove razlike takođe mogu igrati ulogu u pristupu lečenju. „Imamo više opcija za lečenje akni na licu jer se na njemu pojavljuje više vrsta“, rekao je Sekrest.

Zablude o aknama na leđima


Kao i kod većine problema sa negom kože, postoji mnogo zabluda u vezi sa aknama na leđima. Ovo su neke od njih:

- Specifične namirnice čine da dođe do pojave akni – I Vaši i Sekrest pominju da ishrana igra ulogu u pojavi akni, ali Sekrest kaže da nije uvek reč o specifičnoj hrani. "Nije ni približno tako lako identifikovati uzročnika, pa ne možete da kažete 'To je bila pica' ili 'Bila je čokolada'", rekao je. Ono na šta se zapravo svodi je glikemijski indeks, skala koja se koristi za određivanje koliko određena hrana povećava nivo šećera u krvi. Sekrest je objasnio ovo na jednostavan način: „Ako je u pitanju hrana sa visokim glikemijskim indeksom, vaše telo ne mora ništa da radi. Može samo da ‘izvadi’ šećer iz vašeg stomaka i direktno ga pretvori u energiju. Ako je u pitanju hrana sa niskim glikemijskim indeksom, to znači da vaše telo mora mnogo toga da preradi u crevima da bi hrana bila korisna za vaše telo. Visok glikemijski indeks zaista nije dobar za akne i najlakši način da zapamtite koja hrana u pitanju je da ‘ako vam donosi sreću ili radost’, to je verovatno hrana sa visokim glikemijskim indeksom“, našalio se.

Stres nije faktor – Možda ćete primetiti da počinju da vam se pojavljuju bubuljice za vreme stresnih događaja ili poremećaja u vašoj uobičajenoj rutini. Pre nego što okrivite sok ili slatkiše, Sekrest i Vaši su istakli stres kao faktor u razvoju akni. Ne može se reći da slatkiši nisu krivi jer stres i loša ishrana često idu ruku pod ruku, rekao je Sekrest.

- Ne morate da se mažete – Nedovoljna hidratacija može biti jedan od faktora. "Vaše telo će nedostatak losiona i kreme nadoknaditi tako što će početi da proizvodi svoja prirodna ulja i tako će doći do začepljenja pora. Zbog toga vodite računa o adekvatnoj hidrataciji", rekla je Li. Ona i Vaši preporučuju korišćenje proizvoda bez ulja i nekomedogenih proizvoda.

- Korišćenje pilinga pomaže – Ovo je takođe suprotno od onoga što bi trebalo da radite. Li i Vaši kažu da piling može iritirati kožu i pogoršati vaše akne.

- Akne se javljaju samo tokom puberteta – S obzirom na različite faktore koji mogu da izazovu akne, odrasli takođe mogu imati ove probleme dugo nakon puberteta, primetio je Vaši.

- Ceđenje bubuljica je dobro – Ovo definitivno ne pomaže, naprotiv. "Ovo može dovesti do infekcije, upale i mogućih ožiljaka", rekao je Vaši.

- Izlaganje sunčevoj svetlosti može izlečiti akne - I Vaši i Li su posebno istakli ovaj mit. Oni su saglasni da izlaganje suncu zapravo može pogoršati akne i učiniti da se duže zadrže, što dovodi do ožiljaka, tamnih mrlja i post-inflamatorne hiperpigmentacije.

Kako lečiti akne na leđima?

Lečenje akni na leđima svodi se na dva sastojka: benzoil peroksid i salicilnu kiselinu. "Ti sastojci će pomoći da se odstrane oni gornji, mrtvi slojevi kože, čineći pore otvorenim kako bi ulja mogla neometano da izađu, što će sprečiti njihovo skupljanje ispod kože", rekla je dr Boh.

Na tržištu postoji mnogo sredstava za pranje tela sa benzoil peroksidom i salicilnom kiselinom. Bez obzira koji odaberete, Sekrest preporučuje da ga ostavite na kratko da deluje, umesto da ga odmah isperete, tako da proizvod ima vremena da se malo upije u kožu.

Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid često posebno navode procenat sastojka koji je sadržan. Procenti mogu varirati, ali Sekrest preporučuje korišćenje proizvoda koji koriste između 2 i 5 procenata benzoil peroksida. Možete odabrati proizvod sa 10 procenata benzoil peroksida, ali imajte u vidu da nije ništa efikasniji od proizvoda od 5 procenata, a pritom će verovatno isušiti vašu kožu, primetio je on.

Pre nego što u svoju rutinu tuširanja uvedete pranje benzoil peroksidom, evo malog saveta: Uverite se da ste potpuno suvi pre nego što se obučete. Sekrest kaže da je sastojak za borbu protiv akni poznat po tome što izbeljuje tkanine, tako da ga u potpunosti isperite i temeljno obrišite peškirom pre nego što obučete odeću, kako biste izbegli bilo kakve mrlje.

Na kraju, obavezno se mažite i koristite kremu za sunčanje. "Korišćenje kreme za sunčanje je od suštinskog značaja za sprečavanje akni i održavanje kože zdravom", rekao je Vaši.

Iako ovi tretmani mogu biti dovoljni za blage akne, ako imate posla sa umerenim do teškim oblikom akni ili cističnim aknama na leđima, trebalo bi da posetite dermatologa za optimalan tretman.

Koliko dugo bi trebalo da čekate da biste videli rezultate?

Kao i svaki drugi problem sa kožom, kada su u pitanju akne na leđima, dermatolozi pozivaju na strpljenje kada su u pitanju rezultati. Vremenski rokovi se kreću od šest nedelja do tri meseca, ali konsenzus je da bi trebalo da sačekate malo duže pre nego što procenite da proizvod ne funkcioniše i odustanete od njega ili pređete na sledeći.

"Ponekad se akne mogu pogoršati pre nego što postanu bolje. Možda ćete videti rezultate lečenja za otprilike šest do osam nedelja, ali potpuno čišćenje može da potraje i do nekoliko meseci", savetuje Vaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare