Lepota žene

Krema za sunčanje od prošle godine može da ošteti kožu, stručnjaci objasnili i kako

Da bi se održao optimalni rok trajanja kreme za sunčanje, potrebno je da je čuvate na sobnoj temperaturi i dalje od sunca.

Utorak, 28.06.2022.

08:37

Izvor: index.hr

Krema za sunčanje od prošle godine može da ošteti kožu, stručnjaci objasnili i kako
Foto: Aila Images/Shutterstock

Podeli:

Opšte je poznato da je zaštita od sunca neophodna, naročito tokom leta. Čak ni oblačno vreme ne znači da je opasnost od ultraljubičastog zračenja neutralizovana, zbog toga je važno da koristite kreme sa zaštitnim faktorom, da se držite hlada i pazite na hidrataciju.

Ako na početku ovog leta brišete prašinu sa kreme sa zaštitnim faktorom od prošle godine, možda se pitate da li je možete koristiti i ove godine.

Dva stručnjaka su za Romper objasnila su kako možete da znate da li je kremi za sunčanje istekao rok trajanja, a datum se često obriše, i šta se može dogoditi ako koristite onu kojoj je istekao rok trajanja.

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lekom koji se može kupiti bez recepta i zbog toga zahteva određivanje roka trajanja. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za negu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mleko jer je datum isteka stvarno bitan.

"Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja", kaže za "Romper" dermatolog dr Mariza Geršik.

Ona dodaje da je važno da zapamtite da ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje.

Šta se događa ako se koristi krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s isteklim rokom trajanja, možda ćete to otkriti na teži način - lakše ćete izgoreti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju.

"Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja karcinoma", kaže Andži Silal iz u "Advanced Dermatology PC".

Dr Geršik kaže da krema za sunčanje s isteklim rokom trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na nalepnici i možda više neće biti efikasna, što može da poveća šansu za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca.

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i verovatnije je da će doprineti iritaciji ili osetljivosti kože. Tako biste mogli da dobijete opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka kojima je istekao rok.

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante.

Geršik takođe kaže da je potrebno da je čuvate na sobnoj temperaturi i dalje od sunca.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako niste sigurni, ipak je najbolje da je bacite, piše "Romper".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare