Lepota žene

Da li primenjujete pravilo tri minuta nakon tuširanja?

Tuširanjem i korišćenjem kupke i sapuna, osim nečistoća, sa kože uklanjamo i njena prirodna ulja kojima se ona štiti i hidrira. Zbog toga je neophodno da joj to "vratimo", tako što ćemo se redovno mazati losionima i kremama, a radi najboljeg efekta to bi trebalo da radimo čim završimo sa tuširanjem.

Petak, 19.08.2022.

13:34

Izvor: Super žena

Da li primenjujete pravilo tri minuta nakon tuširanja?
Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Podeli:

Pravilna nega kože neizmerno je važna, pogotovo ako postoje dermatoliški problemi. Tada naši svakodnevni rituali mogu još više da joj naštete, a da toga nismo ni svesni. Najveći organ našeg tela zahteva postupnu negu – od pranja do hidratacije, posebno u slučaju suve kože.

Zašto nas koža svrbi nakon tuširanja ili kupanja?

Postoji nekoliko razloga. Ponekad je koža jednostavno vrlo suva i tuširanje, posebno vrućom vodom može još više da je isuši, jer se prirodna ulja uklanjaju. Takođe, uzrok može da bude i osetljivost na sapun, koji je ili pregrub za vašu kožu ili ga niste temljeno isprali.

Za neke je to i stanje poznato kao akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira nervne završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja. Ipak, ovo stanje je retko.

Ako svrab ne prestaje nakon tuširanja, sebi možemo pomoći nekim kućnim tretmanima ili jednostavnim promenama navika:

- Nakon tuširanja nežno tapkajte kožu peškirom, nemojte trljati kožu.

- Promenite sapun.

- Promenite svoju rutinu. Ako imate naviku dugo da se zadržavate pod vrućim tušem, pokušajte sa kraćim tuširanjem mlakom vodom.

- Neki preporučuju melem sa rashlađujućim efektom (ali o tome prvo razgovarajte sa stručnjakom).

- Unosite više tečnosti. Hidratacija takođe ima značajan uticaj na zdravlje i izgled kože.

- Redovno koristite hidratantnu kremu.

Dermatolog dr Don Dejvis iz klinike Mejo objasnio je zašto uvek savetuje pacijentima da slede pravilo 3 minuta: „Uvek preporučujemo hidrataciju nakon kupanja. Savršeno vreme za to je odmah nakon što stanete na prostirku u kupatilu.”

Koža je maksimalno hidrirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja. U 3 minuta imate prostora da pomognete koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme, objašnjava dermatolog.

On dodaje i to da losioni obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih krema. Kreme takođe sadrže vodu, a mogu da sadrže i malo ulja. I losione i kreme koža upija. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, deluju kao barijera između vaše kože i okoline, omogućujući telu da koristi sopstvene metode hidratacije.

Međutim, bez obzira koju hidratantnu kremu odabrali, ovo 3-minutno pravilo nudi najviše vašoj koži, ali i novčaniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare