Lepota žene

Ključni elementi u postizanju zdrave i jake kose: Ovih 5 stvari redovno morate unositi u organizam

Jaka, živahna i sjajna kosa je ono čemu teži svaka žena, međutim, mnoge okolnosti nam često ne dozvoljavaju da to i postignemo.

Ponedeljak, 11.09.2023.

13:18

Izvor: klix.ba

Ključni elementi u postizanju zdrave i jake kose: Ovih 5 stvari redovno morate unositi u organizam
Foto: Sofia Zhuravetc/Shutterstock

Podeli:

U današnje vreme postoje mnogi preparati za negovanje kose, ali njihov učinak nije isti na svim tipovima kose, pa često ostanemo "kratkih rukava". Činjenica je da usvajanje nekih životnih navika i te kako može poboljšati rast i zdravlje vaše kose, pa obratite pažnju na to šta unosite u organizam. Ovih pet elemenata je ključno za rast jake i zdrave kose.

1. Cink

Poznat je kao mineral za jačanje imuniteta, a cink takođe igra važnu ulogu u zdravlju kože i kose. Nedostatak cinka može biti povezan s alopecijom ili gubitkom kose, pokazala su neka istraživanja.

2. Vitamin C

Vitamin C deluje kao antioksidans i pomaže u zaštiti ćelija u telu, uključujući folikule dlake. Vitamin C takođe pomaže telu da proizvodi kolagen, koji je povezan s jačom kosom.

3. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline povezuju se sa sjajnom kožom, ali da li ste znali da su povezane i sa sjajnom kosom? Studija o suplementima iz 2015. godine, rađena na 120 žena, otkrila je da šest meseci uzimanja suplemenata koji sadrže i omega-3 i omega-6 masne kiseline ima za rezultat manji gubitak kose i poboljšanu gustinu kose.

4. Proteini i kolagen


Proteini su sastavni deo svake strukture u telu, uključujući kosu te samim tim vitalni nutrijent za podsticanje rasta kose. Jedna proteinska komponenta koja je posebno važna za lepu kosu je kolagen, strukturni protein u telu. Iako je potrebno više dokaza kako bi se u potpunosti dokazale tvrdnje o zdravlju kose povezane s kolagenom kod ljudi, jedno istraživanje na životinjama iz 2022. godine pokazalo je da kolagen podstiče zdrav rast kose, a istovremeno sprečava njen gubitak, što je ohrabrujući rezultat za širu upotrebu kolagena za zdravlje kose.

5. B vitamini

B vitamini i folna kiselina povezani su sa prevencijom opadanja kose, biotin često dobija najveću pažnju kada je kosa u pitanju. Međutim, potrebno je više dokaza da se zaista opravda ova korist. Iako tehnički nije B vitamin, biotin se često grupiše u ovu porodicu vitamina kao vitamin B kompleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare