Šta podrazumeva pravilo "80-20" u ljubavnim vezama i zašto tako dobro funkcioniše

Pravilo "80 - 20" odnosi se na postavljanje razumnih očekivanja vezano za ljubavni život i odnos s partnerom i podrazumeva da u zdravoj vezi ne treba očekivati da ćete osigurati više od 80 posto osećanja sreće, dok bi preostalih 20 posto trebalo biti ono što možete da osigurate sami, bez očekivanja od partnera.

Utorak, 04.10.2022.

13:44

Izvor: B92

Šta podrazumeva pravilo
Foto: New Africa/shutterstock

Podeli:

Ideja je da se zdravi odnosi temelji na kvalitetnom vremenu koje provodite zajedno, dok svaki partner treba da ima prostora za to da održava lični osećaj identiteta i zadovoljstva izvan veze. Uz malo vežbe, ne bi trebalo da bude teško.

Što podrazumeva pravilo 80-20?

Ukratko, podrazumeva da nećete uvek biti dostupni u odnosu s partnerom, kao i to da partner neće uvek biti dostupan vama. Time se sprečava česta navika partnera da postanu zavisni jedno o drugog, zbog čega zanemaruju lične želje i snove i odbacuju neke stvari koje im hrane dušu. Uz ovo pravilo, oboje partnera imaju pravo da uzmu vreme za sebe, kako bi ostvarili tih 20 posto i uživali u onome što ih veseli.

Zašto pravilo 80-20 funkcionira?

Kao što izreka kaže: 'Daljina čini srce milijim". Čak i ako ste odsutni samo toliko da odete na večeru s prijateljima jednom nedeljno, i to se računa. Prostor koji dajete jedno drugom ukazuje na nivo poverenja koju imate jedno u drugo, što je zasigurno jedan od najvažnijih temelja veze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.