Ovo je naučno proverena vežba koja popravlja seksualni život

Iako na to mnogi niti ne pomišljaju dok skidaju sve sa sebe i bacaju se jedno na drugo, zadržavanje svesnosti tokom seksa zadovoljstvo može da učini daleko boljim. Rezultati su studije objavljene u stručnom časopisu Journal of Sex & Marital Therapy.

Nedelja, 27.11.2022.

13:53

Autor: M. M.

Ovo je naučno proverena vežba koja popravlja seksualni život
Foto: G-Stock Studio/shutterstock

Podeli:

Istraživači su proučavali gotovo 200 dobrovoljaca koji su svi redom bili u braku. Radilo se o heteroseksualnim pojedincima u dobi između 36 i 60 godina.

Kako bi procenili njihovu seksualnu svesnost, odnosno njihovu sposobnost da ostanu potpuno prisutni tokom vođenja ljubavi, ispitanici su ispunili anketu - zadatak je bio da navedu u kojoj meri se osećaju povezani sa određenim izjavama, poput "obraćam pažnju na seksualne osećaje", "obraćam pažnju na svoje emocije tokom seksa"...

Takođe, istraživačima su ispričali kako se osećaju vezano za svoj seksualni život, brak, ali i kako doživljavaju sami sebe. Oni koji su praktikovali seksualnu svesnost i izbegavali samoosuđivanje tokom seksa bili su srećniji - bili su zadovoljniji seksom, svojom vezom i imali su više seksualnog samopoštovanja.

"Svesnost može rešiti deo teskobe koja ometa pozitivno seksualno iskustvo. U osnovi, praktikovanje seksualne svesnosti iskorenjuje stvari koje seks često čine stresnijim, poput teskobe, straha i telesnog srama, recept je za više užitka", zaključili su istraživači.

"Seks kao čin nije jako komplikovan, ali svestan seks često zahteva ogromnu hrabrost, strpljenje i spremnost da se družimo u našoj ranjivosti. Svesni seks znači pokazati se celovito i biti voljan i istinski videti drugu osobu ili druge ljude", pojasnila je Yael Shy, profesorka i stručnjakinja za meditaciju iz SAD-a.

Kako vežbati seksualnu svesnost?

"Svakako se usresrediti na disanje dok vodite ljubav, pokušate da budete svesniji svih svojih čula. Želite da budete otpuno prisutni izbegavajte preteranu orijentaciju na ciljeve, poput fokusiranja na postizanje orgazma. Pokušajte distancirati svoj um od prošlih seksualnih iskustava. Zaustavite svoj um kada odluta ili počne da brinue o nečemu i vratite ga na ono što se trenutno događa u vašem telu", savetuje seksualna terapeutkinja Jessa Zimmerman. -

"Ako vam se učinie seksualna svesnost zastrašujućom, počnite malim koracima, poput fokusiranja samo na osećaj dodira tokom snošaja pa i krenite dalje. Takođe, želite li užitak dovesti do vrhunca, tad bi trebalo svesno usporiti tempo", dodala je za Mind Body Green.

Ne žurite s penetracijom

"Usporavanje svega gledanjem jedno drugome u oči i polaganim sinkronizovani disanjem pre nego što polako prieđete na predigru, s dužim dodirima, poljupcima, maženjem i lizanjem može izgraditi još dublju vezu između vas i vašeg partnera. Savetujem vam da pokušate da usporite maksimalno i obratite pažnju koliko dugo možete da izdržate pre nego popustite", kaže stručnjakinja za seks Isabelle Uren. -

"Odlaganjem enetracije oboje se možete lansirati u ekstazu. Ujesto žurbe se oboje dogovorite, da ćete se suzdržavati od penetracije koliko god budete mogli izdržati, a to uključuje i prste. Umesto toga balansirajte na rubu blaženstva što duže", dodala je.

Dodir, kaže, nije jedino što pomaže kod vođenja ljubavi.

"Zapravo, osnaživanje drugih čula poput mirisa, sluha i vida može iskustvo učiniti još ugodnijim. Eksperimentišite s mekim prigušenim osvetljenjem. Ispunite sobu senzualnim mirisima kao što su ruža, vanilia i sandalovina, jer ti mirisi deluju kao afrodizijaci. Stavite povez na oči jer to može pojačati iskustvo tokom seksa", pojasnila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare