Četiri prepreke zbog kojih ne uživamo u seksu onoliko koliko bismo mogli

Seks bi trebalo da bude prijatno, emotivno i ispunjavajuće iskustvo. Međutim, jedan deo ženske populacije u njemu ne uživa onoliko koliko bi to htele.

Nedelja, 09.04.2023.

15:18

Izvor: B92

Četiri prepreke zbog kojih ne uživamo u seksu onoliko koliko bismo mogli
Foto: Kotin/Shutterstock

Podeli:

Razlozi mogu da budu razni, od emocionalnih do fizičkih, a u nastavku teksta saznajte koja su to četiri potencijalna razloga:

1. Nedovoljno predigre

Predigra je često jedan od najbitnijih faktora za uživanje u seksu. Iščekivanje i napetost celu priču čine uzbudljivijom. Međutim, možda će vam trebati neko vreme da se uživite u situaciju i uživate u zadovoljstvu koje donosi predigra. Ako je potrebno o svemu razgovarajte i sa partnerom kako biste istinski uživali u svim delovima odnosa. Umesto da odmah pređete na stvar, posvetite barem malo vremena strastvenoj predigri - poljupcima, dodirima, "prljavim" razgovorima, igranju uloga... a zatim postepeno krenite prema seksu.

2. Bolni odnosi

Bolni odnosi mogu da budu posledica infekcije mokraćnog kanala, vaginalne suvoće i mnogih drugih razloga. Strah od bola koji se pojavljuje prilikom odnosa kriv je i za izostanak užitka tokom seksa, a samim tim često se dogodi da dođe do izostanka želje za seksom. Zato u slučaju bolnih odnosa ne čekajte da dođete do jedne takve faze, nego se posavetujte sa ginekologom kako biste otkrili, a onda i rešili razlog nelagode.

3. Nemogućnost seksualnog uzbuđenja

Ženski poremećaj seksualnog uzbuđenja je medicinsko stanje koje uključuje izostanak reakcije na seksualnu stimulaciju. Može da bude emocionalnih ili fizičkih problema poput oteklina, infekcija, depresije... Pojedinci koji pate od ovih problema mogu da se nađu u situaciji da ne uživaju u seksu. Međutim, radi se o izlečivom poremećaju, a ono što i u ovoj situaciji morate da napravite jeste da se posavetujete sa stručnjakom.

4. Nemogućnost postizanja orgazma

Često se govori o činjenici da većina žena ne postiže orgazam tako lako. To može da bude posledica bilo kojeg od gore navedenih faktora. Jedna studija pokazala je da je teško postizanje orgazma drugi najčešći seksualni problem koji prijavljuju žene, a koji kod njih izaziva neku vrstu averzije prema seksu. Pre svega, u situaciji u kojoj ne možete da postignete organazam, bitno je da otvoreno razgovarate sa partnerom o ovoj temi. Takođe, posvetite neko vreme sebi i razumevanju kompletne situacije. Eksperimentišite sa različitim pozama dok ne stignete do cilja. Ako i ovo ne pomogne, posavetujte se sa lekarom kako bi vam pomogao - možda je vaš ginekolog taj koji će vam ponuditi rešenje, a možda je problem mentalna blokada - i u tom slučaju pomoći će vam razgovor sa stručnom osobom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.