Pako Raban: Veliki modni revolucionar, ali i čovek pun ljubavnih tajni koje niko neće znati

Čuveni španski dizajner Pako Raban preminuo je u 88. godini. Mnogi će ga pamtiti po specifičnim kreacijama parfema, ali i revoluciji koju je napravio u svetu modne industrije.

Petak, 03.02.2023.

15:35

Autor: J.V.

Pako Raban: Veliki modni revolucionar, ali i čovek pun ljubavnih tajni koje niko neće znati
Foto: Profimedia

Podeli:

Pako Raban je bio španski dizajner koji je postao "revolucionar" u modnom svetu 1960-ih. Počeo je da pravi nakit od neuobičajenih materijala za mnoge francuske modne dizajnere, a 1964., sa svojih 30 godina života, predstavio je prvu kolekciju odevnih predmeta od neobičnih materijala.

Pako Raban: Modna ikona, arhitekta i "lažni prorok"

Godine 1966. u svetu modne industrije ostao je upamćen po emisiji "Dvanaest nenosivih haljina od savremenih materijala" i zahvaljujući ovom šou pronašao je svoj životni poziv - modni dizajner. Pako je haljine pravio od papira, plastike i metala, a za vezivne materijale koristio je lepak i metalnu žicu.

Do 1968. godine najpoznatije žene modne piste nosile su njegove komade, a u saradnji sa Andreom Kurežom i Pjerom Kardenom pomogao je u stvaranju novog pravca u modi - "Svemirsko doba".

U skladu sa idejom pravca, Pako je koristio razne materijale koji nisu podrazumevali uobičajeni tekstil, već, nasuprot, metalne, zlatne, srebrne predmete - različitih oblika i veličina koji su međusobno bili isprepletani čvrstim koncima, lepkom, a neretko i metalnim žicama. Ovim potezom, Pako Raban je obezbedio sebi "počasno mesto" u svetu modne industrije, u svetu najvećih kreativnih dizajnera koji su hodali svetom.

Što se tiče njegovog ljubavnog života, retko ko zna da li je čuveni modni dizajner ikad bio u vezi. Kako prenose strani mediji, svoj emotivni život je krio pod velom tajni, te se ni dan-danas ne zna da li je imao "partnerku/a u zločinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare