Koje boje bi trebalo da izbegavamo prilikom upoznavanja, a koje su posebno privlačne?

Obraćali pažnju na to ili ne, boja utiče na to kako gledamo na svet.

Četvrtak, 09.03.2023.

17:19

Izvor: Novosti

Koje boje bi trebalo da izbegavamo prilikom upoznavanja, a koje su posebno privlačne?
Foto: Kokulina/Shutterstock

Podeli:

Postoji i naziv za ovaj fenomen - psihologija boja. Jednostavno rečeno, boja utiče na nas i fizički i psihički. Isto tako, mi često povezujemo svaku boju sa emocijama. Na primer, crvena i roze su vezane za ljubav, dok crna za tugu. Isto se može reći i o nošenju određenih boja.

Stručnjaci ističu da je uključivanje psihologije boja u naše izbore odeće vrlo pozitivna odluka. Tako psiholozi savetuju da obratimo pažnju na osećanja dok isprobavamo odeću različitih boja.

"Kada steknete svest o sopstvenoj pristrasnosti prema bojama, zapitajte se šta vam je "potrebno" za dan kada se probudite ujutru: snaga, smirenost, strpljenje ili energija. Odatle odaberite odeću prema bojama koje predstavljaju ta osećanja", savetuje psiholog Betani Kuk za Real Simple.

Boje mogu da imaju različita značenja za različite ljude na osnovu naših iskustava.

Žuta boja

"Smatra se da je žuta boja sreće i predstavlja optimizam, toplinu i nadu. Nije iznenađujuće, kaže se da nošenje žute odeće ima osobine koje podižu raspoloženje", objašnajva profesorka psihologije Karen J. Pine za Glamour.

Ipak, istraživanja pokazuju da bi žutu trebalo da izbegavamo na poslovnim sastanicma. Studija iz 2010. objavljena u časopisu Evolutionari Psichology pod nazivom "Razlikovanje između efekata percepcije i nosioca u atribucijama vezanim za boju odeće" objavila je da i muškarci i žene smatraju da je žuta boja sa potencijalnim partnerima neprivlačna.

Iako je nejasno zašto je žuta nepovoljna, žuta, prema psihologiji boja, ima negativne atribute, uključujući aroganciju i nepoverljivost.

Braon i siva boja

Pored žute, braon i siva su još dve boje koje treba izbegavati na sastancima bilo koje vrste. U psihologiji boja, smeđa ima negativne asocijacije i smatra se dosadnom i izolovanom. Isto važi i za sivu, kojoj nedostaje emocija.

Dakle, šta treba da obučete za sastanak?

Istraživanja su stalno pokazivala da muškarci i žene smatraju da su sastanci u crvenoj ili crnoj odeći najatraktivniji. Studija iz 2008. koju je objavio Univerzitet u Ročesteru primećuje da crvena boja ima značaj u životinjskom carstvu i može objasniti popularnost boje među pojedincima u grupi za upoznavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare