Uređenje doma

Često koristite brzi program za pranje veša? Jeste jeftinije, ali ima i mana...

Brzi programi za pranje rublja u veš-mašini i te kako su korisni jer štede vreme i novac, ali ne možemo da se ne zapitamo odrade li i svoj posao kako treba

Ponedeljak, 07.09.2020.

15:55

Izvor: Super žena

Često koristite brzi program za pranje veša? Jeste jeftinije, ali ima i mana...
Foto: depositphotos/belchonock

Podeli:

Svi znamo da se tu radi o uštedi vremena, posebno kad se katkad suočimo s pravom planinom prljavog veša u korpi (i pored nje), ali mnogi se nekad s pravom zapitaju da li su stvari oprane na takav način stvarno čiste.

Kako biste bili sigurni da pravilno upotrebljavate funkciju brzog pranja, evo o čemu treba da vodite računa:

Brzi programi nisu svemoćni

Brzi programi za pranje imaju svoja ograničenja. Svi znaju kako je brzi program odlična ideja jer se troši manje energije, vode i deterdženta, a veš je za samo pola sata (ili i pre) spreman za sušenje. Ali treba znati da ovakvi programi nisu svemoćni, naročito kad se radi o stvarima koje su jako prljave i s tvrdokornim mrljama. Stoga na ovaj način perite rublje koje nije kritično prljavo, a za ozbiljno prljave stvari birajte programe s višom temperaturom i dužim trajanjem ciklusa.

Samo više temperature uklanjaju mikroorganizme

Kako biste bili sigurni da ste potpuno uništili klice i grinje, veš perite na 60 stepeni C. Ipak, uvek pročitajte nalepnicu na odeći, jer neki komadi mogu da podnesu najveću temperaturu do 40 stepeni. Ipak, za posteljinu i peškire bolje se držite pranja s višom temperaturom uz korišćenje deterdženta u prahu koji sadrži izbeljivač kako bi se ubile bakterije i virusi koji samo vrebaju. Ovo se naročito odnosi na porodice u kojima ima osoba sa smanjenim imunitetom poput starijih i male dece.

Foto: depositphotos/JuliVasylegaBO

Odaberite pravi deterdžent

Veliku ulogu igra i deterdžent - klasični deterdženti sadrže enzime i najbolji su izbor za uklanjanje mrlja. Ali eko-deterdženti koji ne sadrže izbeljivače ili enzime manje su uspešni u uklanjanju mrlja, iako su odličan izbor za osobe s osetljivom kožom. Ukoliko koristite brzo pranje, treba da znate kako će ispiranje biti kraće od uobičajenog pranja, pa je najbolje da dopola napunite bubanj s garderobom i upotrebite pola doze deterdženta kako biste se obezbedili da ona bude dobro isprana od deterdženta, prenosi T portal.hr.

Pravilno održavajte mašinu

Ako redovno perete veš na niskim temperaturama, mogli biste da primetite da se na vašem aparatu pojave mirisi buđi zbog nakupljanja iste i bakterija. Da biste to eliminisali, operite mašinu bez stvari i deterdženta na višim temperaturama svakih nekoliko nedelja i dobro operite ladicu za deterdžent i gumeni prsten oko bubnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.