Uređenje doma

Kako da brzo i jednostavno očistite peglu, metode i trikovi koji će vas spasiti muka

Kako očistiti peglu od kamenca, prljavštine, zagorele tkanine i drugih nečistoća? Odgovor na ovo pitanje bi trebalo da bude i više nego jasno, međutim, većina ignoriše postojanje nečistoće na pegli sve dok ona u potpunosti izgubi funkciju. Tada trikovi i instrukcije za "kako očistii peglu" postaju besmisleni, a vi ste primorani da kupite novu.

Ponedeljak, 07.11.2022.

10:52

Izvor: superžena

Kako da brzo i jednostavno očistite peglu, metode i trikovi koji će vas spasiti muka
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Podeli:

Kako biste izbegli ove probleme na vreme, prvo morate razumeti da je redovno čišćenje pegle ključno za održavanje njene funkcionalnosti i dugotrajnosti.

Kako očistiti peglu, koji sve trikovi postoje za čišćenje pegle samo su neka od pitanja na koja smo odgovorili u nastavku teksta.

Kako očistiti peglu od zalepljene tkanine?

Isključite peglu iz struje i pustite ju da se ohladi. Koristite pincetu kako biste uklonili sve komade tkanine koji su se zalepili za metalnu ploču.Iskoristite vlažnu krpu za čišćenje pegle od ostataka materijala.

Kako očistiti peglu paracetamolom?

Jedna krajnje neobična, ali efikasna metoda za čišćenje tragova izgorele odeće na pegli je struganje s tabletom paracetamola. Potrebno je da pegla bude topla, ali da je isključena iz struje. Ukoliko je fleka malo starija, moraćete malo više da zagrejete peglu, ali pazite da se ne opečete.

Zatim uzmite tabletu i nežno utrljajte opečeno područje, pazeći da ne opečete prste. Zatim uzmite vlažnu krpu i obrišite područje.

Kako očistiti peglu pomoću sode bikarbone?

Ovde je potrebno da se napravi rastvor, odnosno, pasta od sode bikarbone i vode u razmeri 2:1. Međutim, izbegnite ulazak sode bikarbone u otvore za paru prilikom čišćenja pegle.

Kako očistiti peglu voskom?

Zagrejte peglu, zatim je isključite i utrljajte voštanu sveću preko zapečenog područja. Uzmite staru krpu, nakvasite je i iscedite, potom peglu s voskom stavite na nju. Uključite peglu u struju i peglajte mokru krpu. Već nakon par poteza bi trebalo da na krpi vidite sitne zapečene ostatke koji su se odvojili od metalne ploče.

Kako očistiti peglu koristeći sirće?

Pomoću sirćeta i soli uklanja se kamenac iz pegle. Isključite peglu iz struje kada završite sa peglanjem. U jednakim količinama rasporedite rastvor sirćeta i soli. Dok se ne rastopi so, vi lagano zagrevajte rastvor. Tim rastvorom napunite otprilike tri četvrtine pegle, a zatim kako bi se po pregradi ravnomerno rasporedila tečnost lagano promućkajte.

Svu tečnost iz pegle ispraznite pritiskajući dugme predviđeno za izlazak pare. Peglu ponovo napunite nekoliko puta i sadržaj promućkajte pa ispraznite. Dok je još topla, znači odmah nakon peglanja je očistite. Vodite računa da ne izgrebete i oštetite ploču pegle i zato ne koristite nikakve oštre predmete..

Čišćenje pegle pomoću paste za zube

Na krpu nanisite pastu za zube i istrljajte ploču. Nakon toga prvo vlažnom, a onda suvom krpom očistite peglu. Ovaj postupak, ako mislite da ima potrebe možete ponoviti nekoliko puta. Možete i pastu staviti direktno samo na mrlju ploče i držati tako jedno pola sata i na kraju obrisati.

Češćenje pegle pomoću aluminijumske folije

Nakon peglanja, dok je pegla topla, folijom od aluminijuma možete istrljati ploču, ili jednostavno vlažnom krpom proći preko ploče.

Kako očistiti peglu pomoću sode bikarbone i sirćeta

Odličan način čišćenja je i pomoću sode bikarbone i sirćeta. Ovaj način primenjujte samo kada je pegla hladna. Napravite smesu od kašičice sode bikarbone i kašičice sirćeta i trljajte mrlje na pegli pomoću stare četkice za zube.

Ovi prirodni trikovi za uklanjanje fleka su se oduvek koristili, ali je važno da znate kada treba pegla da bude topla, a kada hladna prilikom skidanja mrlja.

Čićenje pegle pomoću limuntusa

Još jedan način da očistite peglu jeste taj što u mericu vode sipate dve kašičice limuntusa i ostavite ga da se rastvori u vodi. Tu vodu potom sipajte u peglu i kada bude dovoljno zagrejana stiskajte dugme za paru dok sva voda ne ispari.

Kako očistiti peglu od plastike?

Kako ne bi upropastili odeću nakon sledećeg peglanja, ukoliko se na grejnoj ploči pojavi i mali trag plastike, morate odmah reagovati i očistiti površinu. U par koraka možete to učiniti veoma lako.

1- Zamrznite otopljeni trag plastike

Pre samog početka uklanjanja fleke, isključite peglu iz struje i sačekajte da se ohladi. Za to vreme, napunite širu posudu hladnom vodom i ubacite kocke leda. Trag otopljene plastike na pegli ostavite unutar posude da se zamrzne.

2- Skinite plastiku sa površine (sastružite)

Uz pomoć oštrog predmeta, poput starog noža, skinite tragove plastike sa grejne ploče. Izbegavajte da jako pritiskate oštrim predmetom preko površine kako je ne bi oštetili. Time možete i oštetiti odeću tokom peglanja.

3- Očistite površinu pegle

Napravite pastu za čišćenje uz pomoć destilovanog sirćeta i soda bikarbone. Pažljivo pređite preko površine i obrišite završne tragove. Nakon toga, iskoristite čist peškir ili krpu i utopite u čistu vodu i pređite preko grejne ploče.

Čišćenje pegle na paru, kako da prepoznate da je vreme za dubinsko čišćenje pegle?

Veoma lako možete saznati da li su otvori za paru začepljeni. Ukoliko vam pegla prska pljavu vodu i ostavlja tragove na tkanini, znak je da je vreme za čišćenje unutrašnjosti uređaja.

1- Napravite rastvor za čišćenje

Peglu postavite uspravnom položaju. Unutar pegle sipajte 1/2 čaše destilovanu vodu i 1/2 destilovanog sirćeta. Jako je bitno da peglu ne uključujete u struju dok vršite ovaj proces.

2- Očistite parne otvore (kanale)

Ako se unutar otvora za paru nalaze pljave naslage, iskoristite staru četkicu za zube kako bi to odstranili. Osim četkice, možete iskoristiti bilo koji oštri predmet.

3- Zagrejte peglu

Zagrejte peglu 5-10 minuta tako što će te je podesiti na funkciju pare. Pritisnite dugme za paru i držite 25-30 sekundi. Ovo je potrebno uraditi 4-5 puta. Nakon toga ispraznite i ohladite peglu. Ukoliko peglate često, potrebno je što češće voditi higijenu uređaja.

Čišćenje pegle od kamenca, najbolja metoda– soda bikarbona

Soda bikarbona je saveznik u kućnom održavanju već generacijama unazad. U pitanju je potpuno neutralan i prirodan preparat koji, između ostalog, savršeno može pomoći i pri čišćenju pegle. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sodu bikarbonu i vodu (koristite destilovanu vodu) u odnosu 2:1 i napravite pastu.

Neka pasta bude dovoljno retka da se razmazuje, a opet dovoljno gusta da se lepi za grejnu ploču pegle u debelom sloju. Prstima, drvenom ili plastičnom špatulicom nanesite pastu na ploču hladne, isključene pegle, kružnim pokretima. Ukoliko vam treba generalno čišćenje pegle premažite celu ploču pastom.

Za delimično čišćenje pegle na paru, nanesite pastu samo na kritične delove kojima je najpotrebnije čišćenje. Nakon nanošenja ostavite je nekoliko minuta kako bi natopila i razložila slojeve kamenca i prljavštine za lakše skidanje. Čistu krpu natopite vodom, dobro je iscedite i obrišite ploču u smeru napred-nazad. Ukoliko ste koristili dosta paste, s vremena na vreme isperite krpu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare