Uređenje doma

Kako da očistite drvene površine i PVC stolariju? Izbegnite oštećenja uz pomoć jednostavnih saveta

Da bi vam što duže trajali, morate ih čistiti na određene načine, prilagođene materijalu od kog su napravljenni ovi predmeti.

Četvrtak, 09.02.2023.

15:05

Izvor: Novosti

Kako da očistite drvene površine i PVC stolariju? Izbegnite oštećenja uz pomoć jednostavnih saveta
Foto: Pormezz/Shutterstock

Podeli:

Ako pomislite da je vreme da prefarbate stolariju jer imate utisak da se ne može oprati nataložena prljavština, sačekajte još malo. Prozorski okviri, kao i stolarija, izgledaće kao nova kada se poslužite ovim trikom.

Problem se pogoršava ukoliko se u prostoriji puši - duvanski dim može dodati iritantnu žutu nijansu svemu u stanu. Mnogi strahuju da će sredstvom za ćišćenje ukloniti i farbu. Zato bi ih trebalo čistiti prirodnom mešavinom sa dodatkom manje količine deterdženta za sudove, kako biste izbegli štetu.

Pomešajte 5l alkoholnog sirćeta, dve kašike eteričnog ulja od lavande, pola kašičice soda bikarbone, sitnu iseckanu koru od pet limuna i 5 kapi deterdženta za sudove. Kada sve pomešate, ostavite da odstoji pet dana, pa deo sredstva procediti u bocu sa raspršivačem. Nanesite sredstvo na zaprljanu površinu, pa čistite mekšom stranom sunđera. Ako su u pitanju uporne fleke, možete koristiti i abrazivnu stranu sunđera, vodeći računa da pokreti ne budu previše agresivni.

Meku krpu umočite u mlaku vodu i dobro iscedite, pa isperite njom površinu. Primetićete efekte - drvenarija i prozorski okviri biće kao novi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare