Uređenje doma

Prestanite odmah: Sušenje peškira na radijatoru nije dobra ideja, evo i zašto

Peškire skoro svi sušimo na radijatoru zimi, ali to baš i nije dobra ideja.

Četvrtak, 02.03.2023.

15:54

Izvor: Novosti

Prestanite odmah: Sušenje peškira na radijatoru nije dobra ideja, evo i zašto
Foto: Kateryna Artsybasheva/Shutterstock

Podeli:

Peškir na radijatoru se veoma brzo suši nakon kupanja, pa nije ni čudno što ga mnogi odmah tamo okače.

Međutim, ovo je ozbiljna greška koju možete skupo platiti. Bukvalno i figurativno. Držanje mokrih peškira na radijatoru je užasna ideja. Zašto? Postoje najmanje tri važna razloga.

Kačenjem peškira na radijator zimi, bukvalno smo prekinuli dovod toplog vazduha u prostoriju. Kao rezultat, kupatilo može biti hladno. Da bismo ovo sprečili, pojačavamo grejanje i... plaćamo veće račune. Samo sklonite peškir.

Drugi razlog zašto je peškir na radijatoru loša ideja je vlaga koja izlazi iz njega. Sušenje bilo čega u kupatilu je rizično ako ne vodite računa o pravilnoj ventilaciji. A zimi, retko ko provetri ovu prostoriju, pogotovo što nemaju sva kupatila prozore. Otuda i lak put do pojave buđi i gljivica na zidovima, koji su veoma štetni po zdravlje.

Vredi napomenuti da retko ko redovno i temeljno čisti radijatore. Često su prljavi i prašnjavi, a mokar peškir privlači sve ove nečistoće poput magneta. Kasnije, kada se obrišemo, sve to prenesemo na svoju kožu, što može dovesti do iritacije i alergijskih reakcija.

Dakle, kao što vidite, peškir na radijatoru zimi je velika greška koju možemo skupo da platimo. Veći računi za grejanje plus zdravstveni problemi verovatno nisu vredni pogodnosti sušenja na radijatoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare