Uređenje doma

Nikad ne smete da radite ove stvari ako koristite električnu grejalicu

Budite oprezni s malim grejalicama kako ne biste izazvali požar, a evo i na šta da obratite pažnju.

Petak, 23.02.2024.

08:40

Izvor: Jutarnji.hr

Nikad ne smete da radite ove stvari ako koristite električnu grejalicu
Foto: New Africa/Shutterstock

Podeli:

Ako tokom zimskih dana koji nisu preterano hladni koristite manju električnu grejalicu za održavanje temperature u domu, svakako proučite nalepnice upozorenja kako biste se upoznali s potencijalnim opasnostima ili sigurnosnim savetima specifičnim za taj model.

Evo i nekoliko korisnih saveta koji će sprečiti potencijalnu opasnost u domu.

Nikada ne priključujte električnu grejalicu na produžni kabl, jer bi mogao da se pregreje i uzrokuje požar. Obavezno je uključite direktno u utičnicu na zidu i to na način da je ona jedini uključeni potrošač.

Pomerite je najmanje tri metra dalje od svega lako zapaljivog - starih novina, odeće, stolnjaka...

Uvek stavljajte električnu grejalicu na ravnu čistu površinu, a nikada na tepih ili neki komad nameštaja.

*ALT

Ako ste u prilici, kupite grejalicu sa sigurnosnim prekidačem pri prevrtanju, koji je automatski isključuje ako se sruši.

Najbolje je grejalicu staviti u neki manji prostor poput kupatila ili u prostor u kojem se ne kreće puno ljudi, poput spavaće sobe. Ako je stavite u dnevnu sobu u kojoj se kreće više ljudi, to može biti jako opasno, pogotovo ako imate malu decu i kućne ljubimce.

Uvek imajte na umu jednu stvar - ako izlazite iz stana ili na duže vreme napuštate prostoriju u kojoj je grejalica, obavezno je isključite. Dokazano je da su upravo grejalice koje su duže vreme ostale bez nadzora jedan od glavnih uzroka požara u domu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare