Recept za gibanicu bez sira i mesa - da li ste već probali?

Neobična i jeftina pita "gužvara".

Sreda, 23.02.2022.

12:10

Izvor: superžena

Recept za gibanicu bez sira i mesa - da li ste već probali?
Foto: Elena Shashkina/Shutterstock

Podeli:

Gibanica je mnogima omiljena pita i, premda postoji i varijanta sa mesom, najčešće se pravi sa sirom i jajima. Međutim, postoji i recept prema kojem "zgužvanu" pitu možete napraviti i bez sira i bez mesa.

Sastojci:

  • pola kg kora za pitu
  • 6 jaja
  • 1 litar gustog jogurta
  • 1 kašika soli
  • malo ulja za podmazivanje tepsije
  • (mere su za tepsiju prečnika oko 30 cm)

Priprema:

Umutite jaja mikserom da malo zapene. Dodajte jogurt (ostavite od 3 do 4 kašike za premazivanje). Izmešajte jaja i jogurt. Podmažite tepsiju uljem. Stavite jedan list kora u tepsiju. Stavite još jedan na njega, tako da prekriju dno tepsije i malo prelaze izvan ruba.

Uzimajte po pola kore, zgužvajte je, umočite u smesu i stavite u tepsiju. Nemojte ih previše gurati jednu uz drugu. Kada popunite čitavu tepsiju, uzmite jednu koru, pa je podelite na 3 dela. Malo ih zgužvajte, pa rasporedite ponegde preko umočenih kora. Nastavite sa umakanjem i ređanjem preko suvih kora, koje služe tome da se fil lepo rasporedi kako pita ne bi bila gnjecava. Ostavite jednu koru za prekrivanje.

Zamotajte krajeve koji su virili sa strane tepsije preko natopljenih kora. Stavite preostalu koru od gore, malo je ušuškajte i premažite jogurtom koji ste izdvojili.

Pecite na 200°C najmanje pola sata. Kada gibanica porumeni, prekrijte je papirom za pečenje, pa pecite još 10 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare