Ovo su najbolje zemlje za odgajanje dece

Ovogodišnji izveštaj pokazao je gde to najlepše žive roditelji sa mališanima.

Ponedeljak, 20.01.2020.

11:41

Izvor: Super žena

Ovo su najbolje zemlje za odgajanje dece
Foto: zurijeta /depositphotos

Podeli:

Univerzitet u Pensilvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgajanje dece. Prema ovogodišnjem izveštaju, najbolje su skandinavske zemlje. Danska, Švedska i Norveška nalaze se tim redom na prva tri mesta.

Danska je proglašena najboljom državom za odgajanje dece zbog toga što je "vrlo darežljiva kada je reč o porodiljskom odsustvu majki i očeva", ima sjajan zdravstveni sistem i obrazovanje.

Iz sličnih razloga su na drugom i trećem mestu Švedska i Norveška, kao i zbog toga što imaju dobre socijalne programe i nisku stopu kriminala, prenosi yumama.

U top pet najboljih zemalja za odgajanje dece su i Kanada i Holandija, a dalje na listi ih prate Švajcarska, Novi Zeland, Australija i Austrija.

Velika Britanija je na 11. mestu, a lošije ocene dobila je zbog nejednakih zarada među muškarcima i ženama, ali i zbog toga što se mnoga deca rađaju u siromaštvu.

Nemačka je na 13. poziciji, slede Francuska, Italija i Španija, dok su SAD na 18. mestu – dobile su loše ocene zbog bezbednosti, političke stabilnosti, nejednakosti u zaradama među muškarcima i ženama.

Komšijska zemlja Hrvatska na ovoj listi je na 24. mestu, Bugarska je na 42, dok je naša zemlja na 62. mestu od ocenjivane 73 zemlje.

Kada je reč o zemljama koje su najgore za odgajanje dece, u top deset su: Kazahstan, Liban, Gvatemala, Mjanmar, Oman, Jordan, Saudijska Arabija, Azerbejdžan, Tunis i Vijetnam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.