"Ako deci zabranite TikTok kod kuće, naći će još gori način da ga koriste" VIDEO

Desetogodišnji dečak koji je pronađen mrtav u stanu u Rakovici, navodno se slučajno obesio igrajući TikTok izazov u kome se od dece traži da stave kaiš oko vrata i snimaju se telefonom. Šta ne radimo dovoljno dobro ako se ovakve stvari dešavaju?

Četvrtak, 28.01.2021.

10:35

Izvor: Super žena

Foto: printscreen/Prva TV

Podeli:

"Ovo nije prvi slučaj ni kod nas, a ni u svetu, gde deca zbog društvenih mreža preduzimaju neke radnje koje mogu loše da se završe", rekla je za Jutro Prve TV dr Aleksandra Dutina, psihijatar.

Miloš Jovanović, IT stručnjak, smatra da bi morala da postoji ekipa stručnjaka koja će da se bavi samom aplikacijom.

"TikTok ima algoritme koji određuju šta će se kome prikazivati, ali ipak nije moguće uvek to uraditi. I ranije smo imali slučajeve sa igrom 'Plavi kit' koji su odnosili živote", ističe.

Gordana Plemić iz Udruženja roditelj, sa druge strane, naglašava važnost edukacije roditelja.

"Društvo oko nas jeste takvo da smo upućeni na internet. Roditelji često ne znaju dovoljno o novim aplikacijama i društvenim mrežama koje se pojavljuju. Ne možemo da ispratimo, i onda dođe do nezgoda. Mislim da moramo da radimo na edukaciji svi zajedno", smatra ona.

"Ako mu vi zabranite TikTok kod kuće, dete ide u školu ili izlazi sa drugarima, pa će tražiti načine koji su još gori za korišćenje. Mislim da nije način da im sve to zabranimo, već da se mi roditelji obučimo kako da priđemo toj deci, kako da steknu poverenje u nas, i mi da steknemo poverenje u njih", dodala je.

Pogledajte više o ovoj temi u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.