Istraživanje pokazalo: Čak 1.500 fotografija deteta do njegove pete godine završi onlajn

Roditelj u proseku objavi skoro 1.500 fotografija svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina.

Ponedeljak, 31.01.2022.

14:46

Izvor: Super žena

Istraživanje pokazalo: Čak 1.500 fotografija deteta do njegove pete godine završi onlajn
Foto: UNITAS Srbija

Podeli:

Ovo su podaci istraživanja koje je sprovedeno među 2000 roditelja koji koriste društvene mreže od strane sajta iz Velike Britanije "Tech Parent Zone", koji se bavi izazovima digitalnog doba. Posebno zabrinjava kada se uzme u obzir da nešto više od četvrtine roditelja ima podešavanja na javni pristup, što znači da svako može da vidi šta objavljuju, čak i ako nisu prijatelji. Danas nije neuobičajeno ni da se fotografije dece postavljaju na internet pre nego što se rode i to je trend koji prati sve veći broj budućih roditelja u Srbiji.

Nije retkost ni da roditelji prave Instagram i Fejsbuk naloge svoje male dece. Imajuću u vidu ove podatke UNITAS, međunarodna humanitarna organizacija koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, ukazuje na potrebu za edukacijom roditelja i dece o bezbednom i odgovornom ponašanju u virtuelnom svetu.

Iako postoje varijacije u pogledu učestalosti i načina korišćenja interneta, problemi i izazovi su slični svuda u svetu. Rizici objavljivanja dečijih fotografija su veliki, budući da predatori na Instagramu vrebaju naloge roditelja na kojima se nalaze ovakve fotografije. Slike dece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji. Iako se kopirane fotografije same po sebi ne bi smatrale materijalom za eksploataciju, na tim sajtovima često su praćene komentarima u kojima je dete eksplicitno predstavljeno kao seksualni objekat.

Fondacija UNITAS koja sprovodi obuke u oblasti bezbednosti mladih na internetu širom Srbije pruža savete roditeljima da preduzmu mere predostrožnosti, kako bi zaštitili svoju decu od rizika koji postoje na društvenim mrežama.

Pre svega, budući da potpuna zaštita podataka na internetu ne postoji, potrebno je da izbegavate objavljivanje imena i prezimena vašeg deteta, kao i adrese. Od velike je važnosti da isključite lokaciju i ne objavljujete slike na kojima se vidi i jasno prepoznaje vaša ulica, kraj u kome živite ili škola koju dete pohađa.

Ako ipak odlučite da objavite fotografiju svog deteta, savet je da se ne vidi jasno profil lica. Obavezno podesite nalog da on bude privatan, kako bi samo vaši prijatelji mogli da pristupe sadržaju koji delite. Pritom najbezbednije je da među prijateljima imate samo osobe koje poznajete u stvarnom životu. Iza virtuelnih prijatelja mogu da se kriju predatori kojih je u svakoj sekundi na internetu više od 750 000. Oni veoma lako pronalaze moguće žrtve prateći navike, ponašanja, mesta koja roditelji posećuju sa decom, pa je zbog toga potreban poseban oprez kada se fotografišete na mestima gde redovno ili s vremena na vreme boravite. Ukoliko postavljate slike s odmora, preporuka je da ih objavite nakon povratka, kako potencijalni predatori ne bi imali aktuelne informacije o vašem kretanju.

Iako se danas dosta toga odvija u virtuelnom svetu, a deca odrastaju uz nove tehnologije i društvene mreže, velika je odgovornost na roditeljima, a najvažnija preporuka je da vreme koje dete provodi online bude ograničeno. Samo na taj način internet ostaje bezbedno polje zabave, razonode i novih saznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare