6 saveta za uspešno vaspitanje dece: "Ne možete biti majmun koji baca boju na platno"

Sa decom morate da sarađujete i komunicirate. Naučite ih kritičkom razmišljanju i da postavljaju što više pitanja. Vaspitanje kod kuće odraziće se na njihov stav van doma.

Utorak, 01.03.2022.

07:44

Izvor: Your tango

6 saveta za uspešno vaspitanje dece:
Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

Postoji mnogo načina za gajenje deteta, ali mnogi roditelji odgajaju dete tako da izraste u osobu na koju su oni ponosni.

Međutim, ono što mnogi roditelji takođe moraju da shvate jeste da je svako dete drugačije, pa metode primenjene pri odgajanju jednog deteta možda neće biti od koristi roditelju drugog deteta.

Upoznajte svoje dete, shvatite što voli da radi, a šta mu ne prija, a ponekad učite i od drugih roditelja.

Keti Hirš Pasek, profesorka na Univerzitetu Templ, i njena koleginica Roberta Golinkof sa Univerziteta Delaver napisale su 'Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children', knjigu o roditeljstvu osmišljenu da pomogne roditeljima da razviju veštine učenja svog deteta koristeći nauku učenja i razvoja.

U intervjuu za NPR, Keti Hirš Pasek je rekla da će za dvadeset godina biti važno kako roditelji danas odgajaju decu.

"Ako to ne shvatite kako treba, imaćete okruženje koje nije pogodno za život. To je kriza koju vidim", rekla je.

Rešenje, prema autorkama, leži u ovih 6 stavki na kojima roditelji moraju da rade sa svojom decom.

Saradnja

"Saradnja je sve. Sa svojim detetom morate da sarađujete. Kontrolišite svoje impulse, nemojte vikati na dete i prebacivati krivicu na dete", kaže profesorka Hirš Pasek.

Komunikacija

Govor, pisanje, čitanje i slušanje svi su oblici komunikacije koje deca moraju da nauče.

Sadržaj

"Sadržaj je izgrađen na komunikaciji", kaže ona. "Kako bi sarađivala i komunicirala, deca moraju da nauče osnovne jezičke veštine."

Kritičko razmišljanje

Kritičko razmišljanje oslanja se na sadržaj i zahteva od roditelja da deci ne daju samo informacije, već im dopuštaju da sami razmišljaju o tim informacijama.

"Ako vaše dete kritički razmišlja, nemojte ga isključivati iz komunikacije kada vam postavlja pitanja. Decu podstaknite da vas ispituju kako bi više stvari saznali", kaže profesorka Hirš Pasek.

Budite kreativni i inovativni


"Ne možete biti samo majmun koji baca boju na platno", kaže ona.

"Na primer, kada stvarate muziku, nije dovoljno samo da znate da pevate ili da naučite nekoliko nota. Naučite da svirate instrument, proučavajte stilove u muzici, sastavljajte tekstove. Što više naučite, to će muzika koju stvarate biti lepša."

Samopouzdanje


Potrebno vam je samopouzdanje kako biste riskirali i uspeli, a to možete da date svom detetu ohrabrujući ga i dopuštajući mu da rizikuje u ranom uzrastu.

Sve to omogućuje roditelju ne samo da podučava svoje dete, već i da se menja s njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare