Šta je najbolji izbor za čuvanje deteta – vrtić, baka i deka servis ili dadilja? ANKETA

Kome poveriti brigu o čuvanju dece dok roditelji rade jedno je od najstresnijih pitanja za roditelje. Mnogo je istraživanja sprovedeno na ovu temu, ali roditelji i dalje preispituju sve dostupne opcije kada dođe trenutak da se vrate na posao.

Sreda, 28.09.2022.

08:17

Izvor: B92

Šta je najbolji izbor za čuvanje deteta – vrtić, baka i deka servis ili dadilja? ANKETA
Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock

Podeli:

Kratak pregled dosadašnjih istraživanja utvrdio je da se u prve tri godine deca najbolje snalaze kod kuće. To im nosi najmanje stresa, manje bolesti i manje problema u ponašanju. Ipak, ova opcija nije uvek svima dostupna, piše psihologica Dona Metjuz za časopis Psychology Today.

Najopsežniju studiju na ovu temu do sada sproveo je Nacionalni institut za zdravlje dece i ljudski razvoj (NICHD). U želji da istraže kako kvalitet brige o deci i vrsta okruženja utiču na dugoročni razvoj dece, započeli su ovu studiju 1991. s više od 1000 odojčadi iz različitih porodica u više mesta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Studija je razmatrala zdravlje, ponašanje i kognitivne sposobnosti dece tokom sledećih 15 godina.

Uopšteno, nalazi su pokazali da nije važna vrsta čuvanja koju dete ima, odnosno radi li se o roditeljima, baka i deka servisu, dadilji ili vrtiću, već o prirodi njihovog iskustva kod kuće.

Deca mlađa od tri godine najsrećnija su kod kuće, nakon toga u vrtiću

"Bez obzira na oblik brige u ranom detinjstvu, optimalne rezultate postižu deca koja kod kuće doživljavaju toplinu, brigu, ljubav i prave vrste stimulacije. Naravno, nalazi imaju više nijansi. Kvalitet okruženja, vreme provedeno bez roditeljske brige i uzrast deteta donose razliku", navodi Dona Metjuz.

Očekivano, jezički, kognitivni i socijalni razvoj bio je bolji u visokokvalitetnim okruženjima, u kojima su odrasli obučeni za odgajanje dece.
"Deca mlađa od tri godine doživljavaju manje stresa kada se o njima brine kod kuće. Nedavne studije pokazuju da je nakon toga verovatnije da će predškolske ustanove pružiti visokokvalitetno okruženje, jer imaju dobro obučeno osoblje koje s vremenom dovodi do najboljih rezultata", ističe ona.

Roditelji ili baka i deka servis

Neki roditelji imaju sreću da mogu da rade od kuće ili s partnerom dogovaraju različite smene pa sami čuvaju decu. Drugi se pak oslanjaju na bake i deke.

Prednosti ovog tipa čuvanja dece čini to što provodite vreme s detetom, sami donosite izbore koji se tiču vaspitanja i ishrane svog deteta, a velika stavka je i da je ovakav režim besplatan.

Prema časopisu Magnify Money, 2019. godine 1,5 posto roditelja ostajalo je kod kuće da čuva decu, a 2021. njih čak 2,4 posto, što jasno pokazuje da je ova vrsta odgajanja dece u porastu.

Negativne strane su što je odgovornost isključivo na vama te to može da bude izazov ako nemate iskustva u razvoju dece ili ranom učenju. Nadalje, vaš primarni fokus je isključivo vaše dete, a to može biti iscrpljujuće i morate da budete dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Dadilja


Ako imate novca da svom detetu priuštite dadilju, imate fleksibilnost, udobnost i kontrolu nad brigom i razvojem svog deteta jer možete da usmeravate svoje želje, potrebe i stil roditeljstva. Vaše dete će dobiti pažnju jedan na jedan i imaće doslednost i rutinu i jasan raspored.

Loše je što je takav vid gajenja deteta uglavnom najskuplji, a dete će se manje socijalizovati nego što bi to bio slučaj da pohađa vrtić. Uz dadilju će dete razviti snažnu povezanost s jednom osobom, ali dobija znatno manje mogućnosti za društveni razvoj s drugim ljudima.

Vrtić


U vrtićima rade vaspitači koji će decu naučiti kako da rešavaju probleme i sukobe, dele i neguju prijateljstva s vršnjacima. Sredstva za igru i obrazovanje u vrtićima su lako dostupna, a podstiče se i razvoj kreativnosti. Mnogi vrtići decu upoznaju sa brojevima, slovima, rečima i bojama, što ih može bolje pripremiti za školu. Ono što roditelje ponekad odvraća od vrtića jeste cena, posebno ako je reč o privatnim i verskim vrtićima. Takođe, deca su više izložena virusima, zbog čega češće pobolevaju. Na kraju, trenutno vlada kriza zbog nedostatka mesta u jaslicama i vrtićima, kao i zbog manjka vaspitača na tržištu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.