Da li ste čuli za meduza-roditeljstvo? Ima više mana nego prednosti

Psihološkinja i autorka Šini Kang je u svojoj knjizi navela da postije tri tipa roditeljstva, a jedan od njih je takozvano "meduza roditeljstvo". Kao što samo ime govori, "meduza" roditelji su roditelji fleksibilni u odnosu sa svojom decom, njihovim željama i potrebama.

Nedelja, 15.01.2023.

09:09

Izvor: index.hr

Da li ste čuli za meduza-roditeljstvo? Ima više mana nego prednosti
Foto: Da Antipina/Shutterstock

Podeli:

Roditelji koji na ovaj način odgajaju svoju decu retko koriste kažnjavanje ili neko ozbiljnije postavljanje granica, već su skloniji komunikaciji. To dovodi do povećane privrženosti i povezanosti roditelja i deteta, zbog čega često možemo čuti da se roditelji koji koriste ovu metodu roditeljstva prema svojoj deci češće ponašaju poput prijatelja, a ne autoriteta.

Prednosti i nedostaci meduza-roditeljstva

Iako ovakvo roditeljstvo ima određenih prednosti, dovodi i do nekih nedostataka, upozorava Kang. S obzirom na to da su, kako kaže, ovi roditelji popustljivi, vođeni detetovim zahtevima i nemaju velika očekivanja, njihov način vaspitanja može negativno uticati na neke aspekte detetovog života.

Iako tehnika "meduza vaspitanja" može da nauči decu da budu fleksibilna, otvorena za promene i spremna da se samostalno bore za ono što žele, ona možda nije najbolji pristup za sve porodice, piše Very Well Family.

"Meduza" roditelje smatraju popustljivim bez kontrole nad svojom decom. Ovaj stil roditeljstva može da ima značajan uticaj na detetov razvoj i veštine samoregulacije, a deca čiji roditelji koriste ovaj pristup mogu da dobiju previše autonomije pre nego što za to budu spremna.

"Razvojno, naša sposobnost razumevanja problema, planiranja odgovarajućih rešenja i integrisanja povratnih informacija u naše donošenje odluka nije u potpunosti razvijena sve do naših ranih do srednjih dvadesetih godina", objašnjava psiholog Skot A. Rot.

"Krajnji zadatak razvoja adolescenata je upravo ta nezavisnost i autonomija.

"Kada roditelj ne provodi granice, ne postavlja rutine ili ne prati posledice koje rezultiraju određenim ponašanjem, deca mogu biti manje spremna za donošenje promišljenih odluka.

''Mi u biti impliciramo da su naša deca sposobna da, metaforički rečeno, sagrate kuću samo najosnovnijim i često poptuno neprikladnim alatkama", objašnjava Rot, koji kaže da takve situacije mogu da dovedu do teskobe i depresije kod dece, kao i manjak samopouzdanja.

Zapravo, studije su pokazale da ovakav način popustljivog roditeljstva može negativno da utiče na lični i emocionalni razvoj deteta.

''Roditelji koji koriste ovu metodu roditeljstva verojatno će imati poteškoća u održavanju kontrole i postavljanju granica kod dece. Ovaj stil roditeljstva takođe će se pokazati teškim ako postoji gust raspored ili rutina koje treba održavati'', dodaje Rot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.