Dete je reklo da vas ne voli? Psiholog otkriva što da uradimo tada, a šta nikako ne smemo

Skoro svakom roditelju dete je, pre ili kasnije, u žaru ljutnje ili frustracije reklo da ga ne voli. Iako ovo nije nimalo prijatno, psiholog Nataša Bek objašnjava da to zapravo ništa ne mora da znači, a naročito ne da vas vaše dete zaistinu ne voli.

Subota, 11.03.2023.

08:38

Izvor: index.hr

Dete je reklo da vas ne voli? Psiholog otkriva što da uradimo tada, a šta nikako ne smemo
Foto: fizkes/shutterstock

Podeli:

"Kada vaše dete kaže da vas ne voli, najvažnije je da to ne shvatite lično. Naime, to je njegov način da reguliše svoje emocije i da vam da do znanja da je zbog nečega uzrujano, ljutito ili frustrirano", objašnjava Bek koja je usput podelila nekoliko saveta što roditelj može da napravi odnosno kaže svome detetu ako mu ikada kaže da ga ne voli.

"Najvažnije je da priznate detetu da je uzrujano. Nemojte zanemarivati njegova osćanje jer su validna. Isto tako, dajte im do znanja da vi njih volite i da ćete ih uvek voleti. Vaš je zadatak kao roditelja da osigurate im da budu sigurne, zdrave i ljubazne osobe, a to ćete postići jedino ako im pokažete saosećanje i razumevanje", objašnjava psiholog.

Isto tako, nemojte ignorisati detetovu frustraciju, već mu dopustite da se nosi s njom kako najbolje zna. Kako tvrdi Bek, u redu je da vaše dete bude frustrirano jer tako uči kako d ase nosi sa svojim emocijama, posebno kada vi niste u njegovoj blizini te ga ne možete da zaštitite. I kao poslednje, ali ne i manje važno, ističe da svome detetu pokažete nežnost.

"Neka će deca hteti maženje nakon svađe, a neka ne. Nikada ni slučajno nemojte kažnjavati svoje dete kada pokušava da reguliše svoje emocije, nemojte vikati niti koristiti fizičko kažnjavanje ako vam kaže da vas ne voli. Nastojte da se kontrolišete i pomozite mu da ga prođe frustracija koju oseća".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare