Robert de Niro pokrenuo raspravu – reagovali lekar i voditeljka; "Pokloni sebi vazektomiju"

Rođenjem sedmog deteta Roberta De Nira (79) ponovo se pokrenula rasprava o vremenskoj granici do koje bi ljudi trebalo da imaju decu i potencijalnim zdravstvenim rizicima koje nosi trudnoća u poznim godinama.

Nedelja, 14.05.2023.

10:11

Izvor: index.hr/superžena

Robert de Niro pokrenuo raspravu – reagovali lekar i voditeljka;
Foto: Profimedia

Podeli:

Primera radi, velika studija objavljena 2006. godine otkrila je da rizik od autizma raste kako muškarac stari. Kod muškaraca je nakon 50. godine 10 puta veći rizik da će imati dete s autizmom nego kod muškaraca u dvadesetima.

Studija iz 2018. godine, sprovedena na osnovu 40 miliona novorođene dece u SAD, pokazala je da očevi stariji od 45 imaju 14 odsto veće šanse da će dete imati određene komplikacije pri porođaju.

Veruje se, takođe, da stariji očevi imaju veći rizik da dobiju dete patuljastog rasta, dete s određenim psihičkim poremećajima - poput šizofrenije i bipolarnog poremećaja, kao i dete sa kardiovaskularnim problemima.

"Riskantno je da imate dete u starijoj dobi, jer stariji roditelji nisu isti kao dvadesetogodišnji roditelji", rekao je lekar Stjuart Fišer, koji se osvrnuo i na slučaj slavnog glumca Roberta De Nira.

"Da li će on, kao osamdesetogodišnji otac, otići na njegovu utakmicu ili, pak, da li će moći da mu pomogne oko zadataka u školi? Odgovor je ne, ako mislimo samo na njega, ne i na njegove pomoćnike", zaključio je lekar.

I australijska voditeljka Šeli Horton nedavno je kritikovala de Nira zbog činjenice da je dobio dete u 80. godini.

Pozvala ga je da napravi vazektomiju za Dan očeva, jer smatra da je neodgovorno da stariji muškarci budu očevi - često umiru pre nego što dete odraste, ostavljajući partnerke kao samohrane majke.

"Neodgovorno je imati decu u tom periodu, posebno kada se uzme u obzir da će dete veći deo svog života odrastati bez oca. Dok neki mogu da tvrde da žene ne treba da žrtvuju svoju želju da imaju decu, jer je njihov partner stariji, one, takođe, moraju da razmisle o dugoročnim posledicama tih odluka", napisala je u kolumni za 9Honey.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.