Šest nesvesnih grešaka roditelja u vaspitanju dece: Izbegnite ih na vreme

Mnogi roditelji čine ove greške, nesvesno ili iz najbolje namere, ali ukoliko ne želite da vam dete bude razmaženo i da se teško snalazi u životu, izbegnite ih.

Ponedeljak, 26.02.2024.

08:48

Izvor: yumama

Šest nesvesnih grešaka roditelja u vaspitanju dece: Izbegnite ih na vreme
Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

"Deca se ponašaju onako kako su naučena. Ne volim da lepim negativne etikete na decu", kaže licencirani terapeut Džef Ju za Hafington post.

Psihoterapeut Met Lundkvist kaže da razmažena deca imaju tendenciju da traže privilegije, bez ikakve predstave da bi nešto trebalo da zasluže, oni to uzimaju zdravo za gotovo. Takođe, smatra da razmažena deca imaju nedostatak empatije.

Pročitajte koje greške ne bi trebalo da pravite ukoliko ne želite da i vaše dete bude takvo.

1. Izvinjavate se u ime deteta

Sasvim je u redu ako mama i tata gostima kažu da je beba nervozna i plačljiva jer se nije naspavala, ali kada su deca starija, ona su odgovorna za svoje ponašanje, čak i ako imaju loš dan. Lundkvist savetuje roditeljima da se nikad ne izvinjavaju u ime svoje dece zbog toga što su bila neljubazna, niti da ih opravdavaju raznim izgovorima.

Nije rešenje ni da naterate dete da se izvini, jer to neće biti iskreno izvinjenje, ali brzi razgovor u četiri oka u kojem ćete pitati dete da li misli da je to ponašanje bilo pristojno i kako se ta druga osoba sada oseća, možda će motivisati dete da se kasnije iskreno izvini.

2. Ne postavljate jasne granice i pravila


Ne treba roditelj da udovolji svakoj detetovoj želji. Ako dopustite detetu da igra igrice duže nego što je dogovoreno, ako kupite sve što traži, lakše je nego da se borite s napadima besa koji mogu uslediti jer mu ne ispunjavate želju. Ali dugoročno pravite sebi problem.

"Posledice toga mogu biti loša kontrola impulsa i druge disfunkcije", upozorava terapeut Ju.

"Sasvim je jasno da će dete pokušati da testira vaše granice, zato je ključno da budete dosledni", dodaje on. "Ako ste rekli da telefon mora da se isključi dok večerate, onda se tog pravila pridržavajte uvek, bez izuzetka."

3. Štitite decu od posledica koje nosi njihovo ponašanje

Ako se dete loše ponaša u školil, na primer, i dobilo je neku kaznu, važno je da ne "uskačete" kako biste poštedeli dete te kazne. Time ćete samo poručiti detetu da je posebno i da ono ne mora da poštuje ista pravila kao sva druga deca, a takođe ćete mu i pokazati da ne mora poštovati autoritet nastavnika.

4. Prebrzo menjate stvari

Kada dete izgubi neku stvar koju veoma voli, roditeljski instinkt je da je zameni što pre. Ali time detetu uskraćujete priliku da iskusi svoju tugu. Dopuštanjem detetu da oseti i ovakva osećanja učite ga da bude otporno i da se snađe u teškim situacijama.

Osim toga, deca moraju znati da ne mogu uvek sve da dobiju odmah, treba da nauče da čekaju.

5. Zažmurite na ružno ponašanje jer je dete

"Postoji uverenje kod dece kojima nisu postavljene jasne granice da nije strašno biti neljubazan, ili još gore, da su oni tako posebni da se ne moraju ni truditi da pokažu ljubaznost i brigu za druge", kaže Lundkvist.

Dakle, nemojte da otpišete neko ružno ponašanje rečima "ma, on je samo dete, proći će ga takvo ponašanje", već razgovarajte s detetom o tome, ukažite mu na posledice. U suprotnom, lako bi moglo da postane razmaženo i da umisli kako mu je takvo ponašanje dozvoljeno.

6. Nedoslednost u disciplini

"Kada niste dosledni u disciplini i učenju pravila, to stvara zabunu kod dece u uviđanju toga šta im je dozvoljeno, a šta nije", kaže terapeut Ju.

Nije uvek lako, ali držanje granica koje ste postavili, kao i posledice za nepoštovanje i vama i deci dugoročno donosi najviše koristi.

Kada dete pređe neku granicu i želite da se zbog toga suoči s nekim posledicama, potrudite se da mu uvek date do znanja da je problem u njegovom određenom ponašanju, ne u njemu. Decu volite bezuslovno, ali kada urade nešto loše, ukažite im na to vrlo jasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare