Deca koja često čuju ove rečenice od roditelja brže stiču samopouzdanje i srećnija su

Lajf koač Lisa Petsinis je navela izraze koji mogu pomoći deci da brže steknu samopouzdanje, ali i da budu srećnija.

Ponedeljak, 26.02.2024.

20:34

Izvor: Index

Deca koja često čuju ove rečenice od roditelja brže stiču samopouzdanje i srećnija su
Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Podeli:

1. "Zahvalan/na sam na tebi"

Naša deca moraju da znaju kako se mi osećamo kao njihovi roditelji. Kada deci kažemo da smo im zahvalni, osećaće se posebno. "Ovo ih takođe uči zahvalnosti", istakla je Petsinis za YourTango.

2. "Ponosan/na sam na tebe"

Da bi razvila samopouzdanje, deci je potrebna potvrda i ohrabrenje. Možemo im reći: "Ponosan sam na to kako se nosiš sa ovim izazovom". Važno je da ih pohvalimo i kažemo im da smo ponosni, pa da deca to ponovo urade.

3. "Možeš ti to"

Bez obzira na izazov, decu treba podsetiti da mogu da podnesu bilo šta. "Dajte im nadu i samopouzdanje i pomozite im da izgrade poverenje u sebe", napominje Petsinis.

4. "Žao mi je"

Način na koji deca uče da kažu "izvini" je slušajući roditelje kako to govore. Ako ih prisiljavate da se izvine, osećaju stid. Ako im kažemo kada nam je žao, to ih uči da smo svi ljudi i da svi ponekad grešimo. Kao rezultat toga, ona će razviti toleranciju.

5. "Tako sam srećan/na što te vidim"

Nijedno dete ne želi da bude dočekano podsetnicima, pitanjima ili prigovaranjem kada dođe iz škole. Zato moramo na trenutak zaboraviti na naporan dan ili sve što deca moraju da urade te večeri. "Duboko udahnite i pogledajte svoje dete kao da ga vidite prvi put. Izrazite da je to što ste ga videli bio najbolji deo vašeg dana", savetuje Petsinis.

6. "Volim te"

Roditelji ponekad, možda, uzimaju zdravo za gotovo da njihova deca znaju da su voljena. Međutim, „volim te“ nikada se ne može reći dovoljno. Biće teških dana kada će se deca možda pitati da li su voljena. "Ne ostavljajte sumnju. Dajte im sigurnost da znaju da su voljeni i da ništa to nikada neće promeniti", zaključila je Lisa Petsinis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare